Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självrannsakan på Silvanum

Gävle firar Internationella museidagen i år. Den firas med att påpeka att museer egentligen är ganska dåliga. Eller åtminstone har varit fram till nu. Eftersom så mycket förblivit osynligt. När ”vår” historia gestaltas är det inte allas historia.

Kulturarvet behöver till exempel komma ut ur garderoben, menar den ideella organisationen The Unstraight Museum som arbetar för att lyfta hbtq-frågor.

Vilka perspektiv på historia får utrymme? Vilka berättelser får höras? Det ska bli diskuterat grundligt, under en dags aktiviteter med föreläsningar och panelsamtal på Silvanum.

Under International Museidagen 18 maj presenteras bland annat idéerna bakom The Unstraight Museum – museet som visserligen inte har någon egen museibyggnad men gör egna utställningar kring hbtq-historia.

Det handlar alltså om självrannsakan. Museer över hela världen går en match med sig själva och sitt eget ansvar. Man passar på att vända och vrida på begreppet historieskrivning. Visa goda exempel, hitta sätt att nyansera och vidga utställningarnas berättelser. Allt under temat för i år: ”Museer och omstridda historier – att säga det onämnbara i museer”.

I Gävle medverkar Sveriges Fängelsemuseum, Länsmuseet Gävleborg, Region Gävleborgs avdelning Kulturutveckling och Konstcentrum som arrangörer.

Museidagen inleds på Rådhustorget av prästen Peter Hallgren Stjerndorff. Han ska leda en minnesstund över de sju Gävlebor som blev avrättade inför publik, på just den här platsen under 1600-talet och 1700-talet.

I samband med detta berättar Desirée Kjellberg från Sveriges Fängelsemuseum om det nyligen genomförda projektet ”Gränsland, mellanrum, avgrunder” i vilket länets gamla avrättningsplatser gjorts synliga genom offentlig konst. Historia som tills nu varit glömd – eller gömd.

Programmet fortsätter sedan på Silvanum och Gävle Konstcentrum. Det ska bland annat handla om Historiska Museets uppmärksammade utställning History Unfolds och en förbjuden barnbok.

Redan i förväg finns dock chans att bekanta sig med problematiken. En tillhörande miniutställning sitter sedan förra veckan uppe på Silvanum, i det utrymme som kallas Rågången, till höger om Furusalen.

Här visas ett smakprov från The Unstraight Museum, ett videoverk av Conny Karlsson Lundgren och konstnären Nina Svenssons ”Sektionen”. Det sistnämnda är en uppbyggd träläktare – stor nog att sitta ett gäng på – som vill väcka tankar om åskådarens roll – från fotbollshuliganers kollektiva hat till avrättningsarenor, och om att tillhöra de som ser på när flyktingar drunknar i havet.

Även hos Gävle Konstcentrum pågår för övrigt en utställning som anknyter till museidagens tema. I ”Les archives suédoises” visas gamla fotografier över vilka konstnärliga metoder sprider nytt ljus.

Internationella museidagen 2017 infaller som sagt torsdag 18 maj.

Och då är det inte så jättelänge kvar tills Länsmuseet i Gävle öppnar igen. Det sker i höst, efter lång renoveringsstängning. Nästan två år! Man har haft gott om tid att tänka över vad man vill berätta.

Länsmuseet har fått ny ventilation. Och chans att vädra ut decenniers gamla normdamm. En nyhet sägs vara ett särskilt utställningsrum som behandlar just historiebruk och källkritik. Det ska bli spännande att se hur man i övrigt bedrivit självrannsakan.