Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självupptagenhet på lettiska barns bekostnad

Annons

Förra veckan var det säsongsstart för ”Uppdrag granskning”. De inledde hösten med ett viktigt och känsloladdat program om kvinnor från Lettland som är tvungna att städa i privata hem i Sverige för att ha råd att försörja sina barn.

De träffar sin familj på sommaren och vid jul och i bästa fall kan de få ett par extra obetalda dagar för att åka hem under höst och vår. Tidigare fanns möjlighet till en obetald semestervecka var tredje månad, för att möjliggöra en mer regelbunden kontakt med barnen, men på kundernas begäran är den möjligheten nu borta. De (kunderna) var oroliga för att det skulle påverka städningen negativt.

Barnen, som har en eller flera föräldrar som arbetar utomlands kallas ”euro orphans”. Det handlar om fattiga familjer vars enda möjlighet är att lämna barnen kvar när de åker iväg för att jobba. Rädda Barnens siffror på antalet barn är skrämmande höga: 100 000 i Polen, 100 000 i Moldavien och 350 000 i Rumänien och utöver det räknar de med ett stort mörkertal.

Att jobba i hemmet på det här sättet är en del av fattiga kvinnors vardag i vår globala ekonomi. Tidigare har det främst varit kvinnor från tredje världen som rört sig långt över gränserna till västvärlden för arbeten inom området ”domestic and sexual services”, en möjlig översättning är ”tjänster som utförs i hemmet och sexuella tjänster”. Här ingår bland annat prostitution, hushållsarbete och barnpassning. Företag som arbetar med att tillhandahålla kvinnor från andra länder till män som letar efter en fru och surrogatmödraskap är andra exempel på försörjning som fattiga kvinnor är hänvisade till.

Men i dag är alltså även kvinnor från Östeuropa en del av denna arbetskraft. Inom den här sektorn av arbete följer en hel del problem som att lämna sin familj, hemlängtan, låg lön, små möjligheter till fackligt engagemang och överhuvudtaget dåliga villkor. Städerskorna i programmet berättar att många kunder vill att de jobbar svart, vilket gör deras situation än mer utsatt.

Uppdrag gransknings program är viktigt. Kontrasten är slående när de välbärgade svenska familjerna som anlitar städhjälp talar om att det för dem handlar om livskvalité, att med gott samvete kunna göra något annat (än att städa) och att ha mer tid för familjen.

Jag hoppas att detta perspektiv kommer att lyftas nu under valrörelsen när Rut-avdraget (Rengöring Underhåll Tvätt) ska diskuteras. Och att någon då lyfter ämnet från jaget som vill ha mer tid för att få livspusslet att gå ihop till ett större perspektiv som handlar om vilken sorts värld vi vill leva i.

”Något är ju inte rätt”, säger en av kvinnorna när hon åker från Lettland till Sverige. Något är ju inte rätt när man måste lämna sina barn för att kunna försörja dem. Nej, något är väldigt fel och se ”Uppdrag granskning” för möjligheten att vara modig nog att se sanningen i vitögat.

Kvalitetstiden med den egna familjen kan betyda en splittrad familj i en annan del av världen.

Någon måtta får det väl ändå vara på självupptagenheten?

Ellen Landberg

Bäst just nu:

* ”Kvalster”, svensk dramaserie i repris. I veckan sänds del 4 av 4 – äntligen vänder det! Se alla avsnitt på svtplay.

* ”Nurse Jackie” är en annan repris i SVT med en mycket uppfriskande huvudperson.

Mer läsning

Annons