Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöberg (M) granskas även av hovrätten

Även hovrätten utreder nu oppositionsrådet Daniel Sjöbergs (M) ersättningar som nämndeman.
– Visar det sig tydligt att någon försökt lura oss så kommer vi att polisanmäla, säger hovrättspresidenten Sten Burman.

Arbetarbladet avslöjade förra veckan felaktigheter kring Daniel Sjöbergs ersättningar som nämndeman i Gävle tingsrätt. Nu har det visat sig att han också fått ersättningar från hovrätten där han är nämndeman sedan årsskiftet.

– Han är vald som nämndeman av landstinget och ett ärende är nu startat om hans ersättningar, säger hovrättens chef Sten Burman.

Det hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall ska titta närmare på är vilken faktisk inkomstförlust han haft för de fyra dagar han tjänstgjort i där.

Själv har han uppgivit att han förlorat 8 608 kr under dessa dagar. Frågan är om det är riktigt då lönespecifikationerna från Sandvikens kommun med en heltidslön på 48 800 kr helt saknar löneavdrag. Dessutom har beloppen beräknats på ett liknande sätt han förra veckan uppgav han ska räkna om.

– Har han ingen inkomstförlust har han ingen rätt att begära ersättning för det, säger Sten Burman.

Hovrättens chef menar precis som tingsrättens chef Anita Wallin Wiberg att nämndemännen fått tillräcklig information om vilka regler som gäller

– De får ett skriftligt material utskickat där allt det här står, säger han.

Utredningen vid hovrätten planeras gå ganska snabbt.

– I början av nästa vecka ska vi skicka handlingar till honom så att han får yttra sig. Han kan ju ha någon förklaring till det här som inte vi förstår nu. Sedan ska vi ta ställning, säger Sten Burman.

Daniel Sjöberg är kallad som nämndeman nu på måndag. Hovrätten uppger att det inte är aktuellt med en avstängning eftersom hans version inte hunnit komma in då. 

Till Arbetarbladet har Daniel Sjöberg inget svar på varför han tagit ut ersättning från hovrätten trots att han haft full lön. Han uppger dock att han arbetar på att få allt rätt. Vidare medger han att arbetet som oppositionsråd begränsas av den situation han satt sig i.

LÄS OCKSÅ:

Skärpta rutiner på tingsrätten