Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju barn redan i kö till privat nattis

– Behovet av ett kommunalt nattis var väldigt lågt, säger Kenneth Axling, barn- och utbildningsnämndens ordförande i Hofors.

Nu står sju barn i kö till det privata nattiset Rävlyan i Hofors.

– Vi skulle behöva utöka verksamheten, säger Marianne Olofsson, föreståndare för Rävlyan.

Annons

Under våren 2010 startade Marianne Olofsson och kollegan Viveka Blom det privata nattiset Rävlyan, och redan från början har det varit kö till verksamheten. I dag står sju barn i kö för att få en plats.

– Det fanns ett stort behov och det visste vi, annars hade vi inte startat. Men skillnaden är också att vi alltid har öppet, oavsett storhelger och kvällar. Det hade inte det kommunala nattiset, säger Marianne Olofsson.

När Arbetarbladet pratar med Marianne under tisdagen har hon ansökningspapper om att få utöka platserna i Rävlyan i handen.

– Vi vill kunna ta emot fler barn, 20 barn som vi från början ville, men fick nej för, säger hon.

I tisdagens Arbetarbladet uttalade sig den ensamstående föräldern Tanja Jäderström som JO-anmäler Hofors kommun, för att man lade ner det kommunala nattiset, och alla andra kommuner som inte erbjuder barnomsorg på obekväma arbetstider.

Spara pengar

Hofors kommun lade ner det kommunala nattiset för att spara pengar och för att inte fanns ett tillräckligt stort behov.

Enligt regeringsrätten är kommuner i dag inte skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider, kommunerna bryter inte mot någon lag genom att inte göra det.

Men hade det blivit ett regeringsskifte menar Kenneth Axling att Socialdemokraterna hade sett till att ändra på det.

– Då hade vi sett till att kommunerna blir skyldiga att ha barnomsorg på obekväma arbetstider. Men det förutsätter att kommunerna också skulle få statliga pengar för det. I dagsläget går inte det, säger han.

Bra med privat

Han anser att det i stället är väldigt bra när privata aktörer vill starta sådana verksamheter när kommunerna inte har råd.

– Tidigare var behovet väldigt låg för ett nattis. Men nu är det är bra att Rävlyan finns för att fylla behovet som uppstått, säger han.

Johanna Nyman

Annons