Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuk kassa.

Försäkringskassan fick 50 miljoner av regeringen för att rehabilitera sjukskrivna. Av dessa har Försäkringskassan bara använt runt 7 miljoner. Vilket innebär att 90 procent av pengarna som kunde ha gjort skillnad mellan sjukskriven och arbetsför i stället lagts på absolut ingenting, uppger Ekot.

Annons

Något är väldigt, väldigt fel, för att inte säga sjukt när Försäkringskassan prioriterar pappersarbete framför att få ut sjukskrivna i arbetslivet. Vilket har att göra med en av regeringen föreskriven förändring av ansvarsfördelningen som trädde i kraft 1 juli i år. Men trots att Försäkringskassans ansvar för rehabilitering ännu finns där eftersom övriga parter fortfarande inte axlat manteln fullt ut har Försäkringskassan alltså redan dragit ner sin verksamhet på området till nära noll. Vilket lett till att verkliga människor med verkliga behov fallit ner i ett glapp som egentligen inte ens borde finnas där.

Tyvärr är det hela dock inte särskilt förvånande. När Sverige producerade som flest långtidssjukskrivna hade den dåvarande socialdemokratiska regeringen exempelvis inte något mål för utflödet ur förtidspensioneringarna, bara för inflödet. De som stod längst bort från arbetsmarknaden var de som löpte störst risk att inte få någon hjälp alls visade undersökningar, eftersom Försäkringskassan, arbetsförmedlingarna eller arbetsgivarna var avvaktande till att lägga några resurser på att försöka hjälpa dessa individer tillbaka in i arbetslivet. De klassades i‑stället som hopplösa fall. Och skuffades undan till förmån för människor som var enklare att lyfta ur den negativa statistiken.

Försäkringskassans prioritering av utredningar framför rehabilitering är myndighets-Sverige när det är som absolut sämst. Nu dessutom i en förödande kombination med en politik som riskerar utförsäkra ännu sjuka.