Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukförsäkringen blir ännu bättre

Annons

Sjukfrånvaron i Sverige har minskat markant, mycket tack vare de reformer som Alliansregeringen genomfört. Hälften så många blir i dag sjukskrivna hälften så länge, jämfört med när sjukskrivningarna var som högst. Men trots att fler hittar tillbaka till arbetsgemenskap har det funnits problem med en del av reglerna i sjukförsäkringen. Människor har i vissa fall hamnat i orimliga situationer. Vi har varit tydliga med att detta ska åtgärdas.
Vid årsskiftet togs nya steg för att ytterligare utveckla sjukförsäkringen. Det rör sig bland annat om viktiga åtgärder som ska leda till ökad möjlighet till individuell bedömning vid 914-dagarsgränsen, en ny sjuk- respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall och inte minst utrymme för den sjukskrivne att få tillgång till individuellt anpassad arbetslivsinriktad rehabilitering tidigare. Sjukförsäkringssystemet är omfattande och komplext. Att följa upp och förbättra våra reformer är därför självklart.
Samtidigt med dessa åtgärder blir det också nya pengar till förstärkta rehabiliteringsinsatser, från och med 2012 satsar vi 500 miljoner kronor årligen. Det handlar konkret om att ge fler människor möjlighet att snabbare komma tillbaka till arbetsgemenskapen genom tidiga, aktiva och individuellt anpassade insatser. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen samt hälso- och sjukvården ges dessutom mer resurser och bättre möjligheter att samverka kring den enskildes situation och rehabilitering.
På flera håll i landet har vi fortfarande ett alldeles för stort utanförskap. De nya åtgärderna kommer att ge ökat stöd till dem som behöver det mest, samtidigt som trösklarna tillbaks in på arbetsmarknaden sänks. Vi behöver en trygg sjukförsäkring som man kan lita på, som ser människors förmåga och ger så många som möjligt en meningsfull arbetsgemenskap. De förbättringar som vi nu genomför gör att sjukförsäkringen kan fungera i enlighet med den ambitionen.

Jessika Vilhelmsson (M)
Riksdagsledamot från Uppsala län
Ledamot i civilutskottet

Saila Quicklund (M)
Riksdagsledamot
Ledamot i Socialförsäkringsutskottet

Mer läsning

Annons