Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukförsäkringen: moment 22

Annons

I en perfekt värld går vi alla i pension med hälsan i behåll och kan njuta av det vi har arbetat ihop under ett långt arbetsliv. Men världen är inte perfekt. I dagsläget blir många av Kommunals medlemmar utslitna av sina tunga arbeten inom vård och omsorg.
Medlemmarna i Kommunal ser till så att din gamla mamma har det bra på äldreboendet, att dina barn får stimulans på förskolan och att barnen i skolan får bra och god mat. De som arbetar för att upprätthålla allas vår välfärd betalar ofta ett högt pris i form av värkande ryggar, utslitna axlar eller sjukdomar i musklerna som fibromyalgi. Många blir sjukskrivna, en del under lång tid. Att bli sjuk och inte kunna jobba är självklart otroligt påfrestande. Oro för den egna hälsan och ekonomin blir en del av vardagen. Den borgerliga regeringen har under sina år vid makten raserat sjukförsäkringen så att många sjuka ytterligare fått sten på börda. De hamnar i ett moment 22 där de inte har rätt till ersättning från försäkringskassan, där de är för sjuka för att stå till arbetsmarknadens förfogande men saknar riktig möjlighet att få ett annat arbete. Kommunens försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, är det som återstår för att inte gå under ekonomiskt.
De stelbenta regler som den borgerliga regeringen har infört gör det i stort sett omöjligt att bevilja sjukersättning för långtidssjukskrivna med utslitna kroppar. För att få ersättning måste man bevisa att man aldrig mer kan arbeta. Regelverket gör det omöjligt eftersom det nästan aldrig går att slå fast att man aldrig någonsin kommer att bli bättre.
Sjuka blir inte friska av att förlora sin försörjning. Kommunal vill inte ha ett samhälle där människor får gå ifrån hus och hem om man till exempel råkar ut för en bilolycka eller en svår sjukdom och inte kan arbeta. Vi får inte heller bukt med problemet att många blir sjuka och utslitna av sina jobb genom att ta bort möjligheten till sjukersättning. Kommunal vill istället se satsningar på förebyggande arbetsmiljöarbete. Bra arbetsmiljö, trygga anställningar och bra arbetsvillkor är nycklarna till att färre blir sjuka av sina jobb. Rösta mot de borgerligas hetsjakt på sjuka. Rösta med hjärtat på söndag.
Mona Persson
Ordförande Kommunal Gävleborg

Mer läsning

Annons