Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukgymnaster kommer in senare

Här svarar landstinget på inlägget om sjukgymnaster inom psykiatrin:

Annons

Landstinget Gävleborg har nu valt att prioritera två områden inom psykiatrin, dels översyn av vårdplatser och dels anställning av arbetsterapeuter.
 Generellt sett har arbetsterapeuter oftast tidigare erfarenhet från den specialiserade psykiatrin till skillnad från sjukgymnaster. Arbetsterapeuten arbetar både individuellt med patienten tillsammans med närstående, men också med grupper av barn, ungdomar eller vuxna. Fokus för arbetsterapeuten i mötet med patienten och familjen är inte en specifik diagnos utan på de begränsningar och resurser individen och/eller familjen har i sitt aktivitetsutförande och möjligheter att vara delaktig i sin vardag.
 Vi tillgodoser således behovet av både fysisk aktivitet och avslappning som ges som exempel i debattinlägget, utefter individens behov. Flera av våra grannlandsting arbetar på samma sätt och det finns även vetenskapliga bevis att arbetsterapeutiska åtgärder ger ett bra resultat.
 Ett omfattande utrednings- och bedömningsarbete inom den specialiserade psykiatrin har gjorts. Utredningen belyser arbetsterapeutens arbetsuppgifter inom psykiatrin, baserat på de nationella riktlinjerna. Mot bakgrund av detta satsar vi på arbetsterapeuter i ett första steg. Sjukgymnaster kommer givetvis in i bilden i ett senare skede enligt utredningen.

Roger O Nilsson
Divisionschef Division Medicin

Mer läsning

Annons