Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterska: Rätt utrustning räddar liv

38 av 43 ambulanser i Gävleborg är inte fullt utrustade för att vårda barn.

Ambulansen som tre­åringen från Järbo färdades i saknade barnanpassade plaströr för att öppna andningsvägarna och blad för att lyfta hals och tunga.

Nu anmäler därför en sjuksköterska ambulansens roll vid treåringens död till Socialstyrelsen.

Annons

Efter den tragiska händelsen med treåringen som dog efter en kvävningsolycka vid en förskola i Järbo, har en anonym sjuksköterska inom landstinget Gävleborg anmält landstinget till Socialstyrelsen.

Sjuksköterskan menar att ambulansen som treåringen färdades i till Gävle sjukhus saknade utrustning som kanske hade kunnat rädda hans liv.

Ville prova intubera

Under färden till sjukhuset ville en av ambulanssjuksköterskorna prova att intubera treåringen, det vill säga sätta in ett plaströr i halsen för att säkra luftvägen.

Men i ambulansen som treåringen fanns saknades den typen av hjälpmedel. Av länets 43 ambulanser, 25 dagtid och 18 dygnet runt, är bara fem utrustade med endotrachealtuber, plaströr som vidgar andningsvägarna, och laryngoskopblad, lyfter hals och tunga, som är anpassade för barn.

– Vi har bedömt att man ska vara narkossjuksköterska eller specialistsjuksköterska för att hantera den typen av utrustning på de minsta barnen, säger Roger Westerlund, ambulanschef.

Kompetens saknas

Men den sjuksköterskekompetensen är en bristvara i länet. De som finns används vid operationer uppger Roger Westerlund.

Ambulanspersonalen valde därför att fortsätta att syresätta treåringen med mask och blåsa. Sjuksköterskan som anmäler landstinget till Socialstyrelsen menar att även den utrustningen inte är anpassad till barn.

– Det stämmer inte. Vi har mask och blåsa i barnstorlekar, säger Roger Westerlund.

”Hade inte överlevt”

Men oavsett om ambulansen hade haft plaströr och blad hade inte treåringen överlevt. Den bedömningen har överläkaren Jonny Hillgren, som tog hand om treåringen på sjukhuset, gjort.

– Det viktiga under en sådan här insats är att syresättningen fungerar och det har den gjort. Utifrån den information som finns så menar jag att utgången hade varit densamma oavsett om intubering skedde på sjukhuset eller i ambulansen, säger narkosläkare och överläkare Johnny Hillgren.