Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskan varnar för patientsäkerheten

Tommy Groth är narkossjuksköterska på ambulansen i Gävle. Han håller inte alls med ambulansledningen om att allmänheten inte behöver vara orolig för bemanningsproblemen inom ambulansen.

Tommy Groth är en av dem som har sagt upp sig på grund av jourförslaget. Han går i pension i september, men hade först tänkt jobba vidare på timmar. Nu blir i stället den här sommaren hans sista, och han är orolig för hur den kommer att bli.

– Risken är att den personal som kommer att jobba kommer att bli så jagade utav larmcentralen att det kommer att bli en väldigt hög belastning, säger Tommy Groth.

Ett av sätten som ambulansledningen vill effektivisera ambulansen och täcka upp för de bilar som kan bli stående är genom vad de kallar dynamisk dirigering. Om flera ambulanser i Gävle och Sandviken är ute på larm, ska ambulanser från exempelivs Söderhamnstrakten kunna täcka upp.

Tommy Groth menar dock att det ökar belastningen på personalen.

– Det innebär att ambulanserna kommer att få rulla i hela tiden. Personalen kommer att få problem att få i sig någon mat och sånt för vi kommer att få stå på passning.

Tycker du det finns anledning för allmänheten att vara orolig?

– Det tycker jag verkligen. Och jag hoppas bara att tredje person inte blir drabbad av det här men risken är väldigt stor, säger Tommy Groth.

– Man måste ha en minimiberedskap och den tycker jag att man har sänkt för mycket nu, risken som kan bli den här sommaren är att folk blir så slutkörda så de kommer att sjukskriva sig, fortsätter han.

LÄS MER: Risk för färre ambulanser nattetid – för lite personal

LÄS MER: Ambulansöverläkaren: "Det går aldrig att helt garantera patientsäkerheten"