Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskor varnar för personalbrist på ambulansen: "Blir en katastrofsituation"

Det är upprörd stämning bland ambulanspersonalen i Gävleborg efter förslaget att nattjänstgöring kan bli jourtid. Många har sagt upp sig och flera sjuksköterskor varnar för bemanningskris i sommar.

Regionledningen i Gävleborg har kommit med ett förslag om att vissa nattpass ska klassas som jourtid i stället för aktiv arbetstid. Det innebär i praktiken en arbetstidsförlängning och en lönesänkning, eftersom jourtiden ligger utöver den vanliga arbetstiden och ersättningen är lägre. I snitt får ambulanspersonalen arbeta tre timmar mer i veckan.

LÄS OCKSÅ: Tar ni mer av min fritid känner jag mig kränkt!

LÄS OCKSÅ: Förändringen inom Ambulansen är en rimlig åtgärd

Flera anställda inom ambulansen har redan sagt upp sig och andra har sagt att de slutar om förslaget går igenom. Nu varnar kvarvarande personal för att det kan bli svårt att bemanna ambulanserna.

– Det blir en katastrofsituation till sommarn som jag ser det, och vi kommer att förlora en massa kompetens. Det är de som har jobbat väldigt länge som har aviserat att de kommer att sluta och en del har sagt upp sig, så det kommer ta fyra-fem år att reparera den skadan som jag ser det, säger Tommy Groth, narkossjuksköterska på ambulansen i Gävle.

Han berättar att han har arbetat inom ambulansverksamheten i 41 år, och beskriver den nuvarande krisen som den värsta.

– Det här är det allvarligaste som jag har varit med om, säger Tommy Groth.

De föreslagna förändringarna kommer att påverka alla stationer i länet förutom den i Söderhamn. Rasmus Bjerén är specialistsjuksköterska på ambulansstationen i Delsbo. Han beskriver stämningen på hans station som "en katastrof".

– I dag säger nästan alla mina kollegor att de har ont i magen för att gå till jobbet och det är en väldigt, väldigt tryckt stämning.

Han berättar att han själv kommer att behöva arbeta fyra timmar mer i veckan med det nya förslaget, och om jourtiden blir verklighet varnar även han för personalbrist.

– Om de väljer att driva igenom det här förslaget kommer man få se ett oerhört ras på personalsidan, säger Rasmus Bjerén,

– Jag kan ju inte se hur man överhuvudtaget ska bemanna länets ambulanser till sommaren med det här förslaget, fortsätter han.

Arbetarbladet har varit i kontakt med Jörgen Tranevik, verksamhetschef på ambulansen. Han sa att han inte hade tid att svara på frågor utan hänvisade till divisionschefen Helena Björkman som inte har återkommit när Arbetarbladet har sökt henne.

LÄS ÄVEN: Vårdförbundet om nattjour inom ambulansen: "Kan gå ut över personal och patienter"

Vi stöder förslaget att införa jourtjänstgöring inom ambulanssjukvården

För lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här