Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårdspersonal skall inte moralisera

Annons

"Jag tycker verkligen att du och din pojkvän ska hålla ihop nu och jag vill inte säga något, men detta gäller faktiskt liv och död. Det är ett liv du har inuti dig."

Så bemöttes en patient i Uppsala som planerade göra abort rapporterar P4 Uppland. Besöket gjordes på grund av en urinvägsinfektion, eftersom en graviditet innebär en ökad risk för att urinvägsinfektionen skall ta sig vidare till njurarna. Under besöket berättade patienten för sjuksköterskan som tog emot henne om varför hon blivit rådd att söka vård, och nämnde också att hon inte avsåg behålla barnet. Det senare hade alltså sjukvårdspersonalen starka åsikter om, och inte bara det, personalen kom också med relationsråd.

I Sverige pågår ett krig mot aborträtten. Samvetsfrihet inom vården förespråkas av bland annat Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, som vill att sjukvårdspersonal skall ha rätt att avstå från att medverka vid aborter av exempelvis religiösa skäl. Starka lobbyistgrupper arbetar mot aborträtten genom juridisk aktivism där rättsfall drivs till domstol.

Sjukvård skall ges efter behov, inte efter vad sjukvårdspersonalen tycker om patienten. Patientens rätt till vård måste värnas, och det sker inte när personal moraliserar över de val en patient gör.

När sjukvårdspersonal börjar prata med patienter på det sätt som sjuksköterskan på Aleris i Uppsala gjorde hotas den svenska aborträtten. Då beskärs kvinnors rätt till sin egen kropp genom påtryckningar från personal som pratar om att hålla ihop med pojkvänner och om att patienten har ett liv inne i sin kropp.

Svensk abortlagstiftning gäller.

Och den måste skyddas från personal som försöker begränsa den i sin yrkesutövning. Men också från jurister som i själva verket är aggressiva lobbyister och partier som låtsas måna som sjukvårdspersonalen, när det i själva verket är aborträtten och kvinnors rätt till sin egen kropp de vill ta ifrån oss.