Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska anrika Rådhuset bli en galleria?

När Byggforskningen (Uppsala Universitet) olyckligtvis lämnade Gävle med värdefulla arbetstillfällen, och flyttade ur sina lokaler i Rådhuset började spekulationerna om vad man skall göra med den pampiga byggnaden.

Det hade också varit önskvärt att göra en ordentlig analys över varför ännu en viktig arbetsgivare lämnande Gävle.

Enligt min uppfattning är det viktigt att en så central, historisk och pampig byggnad får en funktion som den är värdig. Nu föreligger enligt mediauppgifter ett förslag med restaurang i bottenvåningen, butiker på plan två och konferensavdelning/festsal på övre våningen. Det är ju bra att man har idéer men sen gäller det att också analysera om idéerna är genomförbara. Gavlefastigheter (Gävle kommuns fastighetsbolag) har tagit fram skissförslag och förhandlar tydligen med olika krögare om vem som skall få äran att driva verksamheten.

Någon omfattande marknadsundersökning har mig veterligen inte genomförts och det är enligt min mening nödvändigt för att se om förslaget är genomförbart. Kan en restaurang med 60-70 platser klara av att betala den marknadsmässiga hyran med full kostnadstäckning för Gävle kommun? Är det möjligt att lägga butiker två trappor upp, kommer kunderna att hitta dit? Finns det behov av ytterligare en konferensanläggning i Gävle? Kan verksamheterna klara av den hyra som behövs för att finansiera ombyggnaden?

Ombyggnaden av Rådhuset med de föreslagna funktionerna är preliminärt kostnadsberäknad till 25 miljoner kronor, men frågan är om det kan bli en lönsam affär för Gävle kommun? En professionell marknadsundersökning kan ge svar på den frågan.

Det finns säkert också andra frågetecken kring förslaget eftersom det dels handlar om en byggnad som haft helt andra funktioner och dels finns det en hel del restriktioner på grund av dess historiska betydelse.

När kommunen bygger en restaurang borde man göra en öppen och transparent anbudstävling där intresserade företagare kan lägga anbud och där kommunen kan ställa rimliga krav på verksamhetens inriktning, budget och framförallt finansiering.

Men huvudfrågan är obesvarad. Vill Gävleborna att det anrika Rådhuset ska bli en shoppinggalleria eller är det så att vi borde arbeta för att göra Rådhuset till en attraktiv kontorsplats i centrala Gävle som lockar företag till centrum istället?

Jag ska villigt erkänna att jag inte ser en brist på restauranger i Gävle, som brukar räknas som en av Sveriges restaurangtätaste städer, eller konferensanläggningar, men jag ser möjligheter att göra ett attraktivt kontor i centrala Gävle som lockar företag att etablera sig i vår kommun, eller stanna kvar i Gävle.

Lars Beckman
Moderat ledamot av Gävle kommunfullmäktige, Riksdagsledamot (M)