Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska det kallas krispaket?

För lite och för sent. Det är en bra sammanfattning av den moderatledda regeringens krispaket – det lilla julpaketet kallade någon det – som presenterades för ett par veckor sedan. Innehållet imponerar inte.

Antalet löntagare som varslats om uppsägning ligger på rekordnivå: totalt nästan 50 000 från början av oktober till mitten av december. Fler än 1 900 i Gävleborgs län har drabbats av varsel under den perioden. Dessutom finns det många som förlorar sina jobb men inte syns i statistiken – alla de med tillfälliga anställningar som inte får förlängd anställning och alla de på arbetsplatser där färre än fem anställda sägs upp.

Det behövs direkta åtgärder riktade till dem som drabbas av arbetslöshet, det behövs åtgärder för att motverka nedskärningar i kommunerna och det behövs ekonomiska stimulanser för att minskad efterfrågan på varor och tjänster inte ska förvärra nedgången ytterligare. Det handlar om åtgärder nu för att få en omedelbar effekt:

* Arbetslöshetsförsäkringen måste förbättras så att de flesta får 80 procent av tidigare inkomst i ersättning vid arbetslöshet. Högsta ersättningen bör höjas till cirka 1 000 kronor per dag, deltidsstämplingen återinföras och avgiften sänkas till maximalt 100 kronor per månad.

* Den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen och vuxenutbildningen måste byggas ut. Det behövs minst 10 miljarder till bland annat 50 000 nya utbildningsplatser. Dessutom bör ett nytt kunskapslyft diskuteras.

* 10 miljarder extra i statsbidrag behövs till kommunerna för att motverka att neddragningar på personal och verksamhet. Det skulle räcka till cirka 30 000 jobb.

* ROT-avdraget finns med i regeringens paket, men det är fel utformat. Åtgärden ska vara tillfällig för att reparationer och ombyggnader ska tidigareläggas och snabbt få effekt på sysselsättningen. Dessutom bör inte bara privatpersoner, utan också fastighetsägare, och därmed hyreslägenheter, omfattas.

* Stimulanser måste snabbt riktas till hushåll som har små marginaler, genom till exempel extra barn- och studiebidrag samt bostadstillägg till pensionärer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel