Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska EU vara en kristen klubb?

Ahmed Bouirda hoppas att Sarkozy och de nationalistiska rörelserna inte bara ser om sina egna hus utan också öppnar flera fönster ut mot världen.

Annons

Frankrike är ett sekulariserat land vars politik betonar frihet, jämlikhet, brödraskap. Men presidenten Nicolas Sarkozy är emot Turkiets medlemskap i EU. Det är svårt att förstå hans inställning. Kanske kan han inte hålla isär vad Gud och vad kejsaren tillhör. Det är mycket som pekar på att han delar uppfattningen om att EU är en kristen klubb eftersom Turkiet är ett muslimskt land. När Sverige visar en positiv öppning mot Turkiets medlemskap blir Sarkozy störd som en fundamentalist. I livsstilen är han liberal men han tillhör ett konservativt parti och följer en ideologi som genomsyras av starka populistiska inslag.

Under hösten 2009 kommer Sverige att vara ordförande i EU. Jag hoppas att svenska regeringen öppnar dörren för en diskussion av Turkiets medlemskap. Man kan undra varför. Jag tror att om man vill försvara en grundläggande mänsklig rättvisa måste man göra det för alla människor, inte bara på ett selektivt sätt för det folk som finns på ens egen sida, i ens egen kultur eller som ens religion anser vara godkända.

Man kan undra hur européerna kan förena sina egna identiteter och verkligheten i sina egna samhällen och dess historia med den verklighet som gäller nya identiteter och nya kulturer. Svaret säger att Europas utvidgning har visat att varje kultur har sina positiva sidor som främjar tolerans, individuell frihet och solidaritet. Därför tycker jag att EU behöver Turkiet för att bygga en bro mellan väst och öst. Den offentliga retoriken visar att det behövs kunskap om islams kultur i Europa.

Men de nationalistiska rörelserna i EU ser bara på sin egen spegelbild om och om igen. De vidhåller bara att betrakta Europas civilisation som viktigast och ingenting annat. De är fullständigt självcentrerade och erkänner inte betydelse av mångkultur trots att EU är byggd på flera kulturer och olika språk.

Annons