Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska kommunerna prioritera bort gamla, sjuka eller barn?

Ulla Andersson (V) svarar de Centerpartister som tycker att regeringens stöd tryggat välfärden. I själva verket tvingar regeringen fram stora sparpaket i kommuner och landsting, anser hon.

Annons

Regeringen lovar extra pengar till kommuner och landsting. Men det är för lite och för sent. I år blir det inget alls och nästa år bara 7 miljarder. Konjunkturinstitutet menar att det krävs minst 12 miljarder extra enbart för att behålla dagens nivå på vård, skola och omsorg. Det saknas 5 miljarder för nästa år och ytterligare 18 miljarder de kommande två åren för att enbart upprätthålla dagens nivå på välfärden.

Nästa år riskerar minst 10 000 anställda i kommuner och landsting att förlora sina jobb. Det är många barn, äldre och sjuka som därmed kommer att få en sämre kvalitet i verksamheten och en än mer stressad personal. Regeringens kompensation täcker knappt de extra kostnaderna för socialbidrag.

I dag lämnar hundratusentals föräldrar sina barn till förskola, skola och fritidshem. Samtidigt låter många av oss hemtjänsten göra vardagen bättre för våra åldrande föräldrar. Om vi även i fortsättningen ska kunna göra det, utan att behöva känna en gnagande oro i magtrakten för hur våra kära har det, måste vi våga satsa på vår gemensamma välfärd.

Det är en insikt som vi i Vänsterpartiet delar med det svenska folket. Nio av tio föredrar bättre kvalitet i vård, skola och omsorg, före sänkt skatt. Åtta av tio säger: Höj skatten om det behövs! Det visar en stor undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting har låtit göra.

En ansvarsfull regering hade i det här läget sagt till de lokala politikerna: Gör inga drastiska nedskärningar! Vi löser det här tillsammans! Vi har inte råd med försämringar i skolan, vården och omsorgen. Vi har inte heller råd med neddragningar som spär på arbetslösheten. Det både förvärrar och fördjupar lågkonjunkturen. Men i stället har vi en regering som skjuter över ansvaret för att hantera krisen på kommunerna och säger att de måste prioritera! Vilka är det de ska prioritera bort? Är det de gamla, de sjuka eller barnen?

Regeringen säger att vi inte har råd att satsa på välfärden. Att vi måste vara försiktiga, att vi inte vet hur djup krisen blir och att vi därför måste hålla hårt i pengarna. Samtidigt har de sänkt skatter för 85 miljarder där majoriteten av pengarna gått till dem som redan har mest.

Att satsa på att försvara jobben och kvaliteten i välfärden är det effektivaste och billigaste sättet att bekämpa krisen. En lärare som tack vare våra förslag får behålla sitt jobb kan fortsätta konsumera, bidra till att hjulen snurrar och utför samtidigt ett för samhället viktigt och nödvändigt jobb. En direktör som på grund av regeringens politik får sänkt skatt ökar i stället sitt sparande, vilket inte får fart på ekonomin.

Vi menar att statsbidragen måste öka kraftigt. Konjunkturinstitutets krav på 12 miljarder nästa år är en miniminivå! Helst skulle vi vilja att Sverige lade stimulanspaket så som många andra länder har gjort, och anställde fler i välfärden för att höja kvaliteten och samtidigt motverka krisen.

Mer läsning

Annons