Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skada inte andra och dig själv – Förbjud rökning!

Jag tycker att man borde tänka till innan man tar en cigarett mellan läpparna. Vad är rökning? Rökning orsakar allvarliga sociala- och hälsoproblem. Det är en av de mest negativa vanor som praktiseras av miljontals människor. Rökning är en starkt bidragande orsak till många allvarliga sjukdomar, såsom cancer, (särskilt lungcancer) hjärtsjukdomar och högt blodtryck. Den orsakar också dålig lukt i munnen, på kläder och orsakar fosterskador, hosta, astma och blodproppar.

För det första, tobaken som människor andas när de röker innehåller mer än fyrahundra ämnen som är mycket giftiga, såsom arsenik, cyanid, naftalen, och många andra. Dessa går ut blodet hos rökaren, och kan orsaka problem och skada människor som är omkring den, som andas oren luft. 

Det är också effekterna av rökning som orsakar ekonomisk skada för personen och för staten. Rökaren "behöver" röka hela tiden, och anser att det är lugnande för hans eller hennes blod. Varje år betalar länder miljontals kronor för läkemedel, för att kunna bota sjukdomar orsakade av rökning.

För närvarande har rökningen tagit många former. Den sker inte bara med cigaretter, utan också med vattenpipor, vilket ger hundra gånger värre skador! Fenomenet med vattenpipor har spridit sig bland ungdomar och studenter, och många människor anser att rökning ökar självförtroendet.

För det andra, har studier visat att rökningen är en av orsakerna till abort. Det är en orsak till plötslig död. Man får blek hudfärg, skadat tandkött, svarta tänderna och gul tunga. Vilket är sambandet mellan rökaren och dennes cigarett? Rökaren är en slav under denna dåliga vana, utan att inse att han eller hon kan få många sjukdomar.

Varje år betalar länder miljontals kronor för läkemedel, för att kunna bota sjukdomar orsakade av rökning

Jag tycker att det måste förbjudas att sälja cigaretter eller höja priset. Man måste också förbjuda rökning på allmänna platser och bredvid skolorna.

Många säger: ”Jag kan inte sluta röka. Jag har rökt i tjugo år och blivit en missbrukare”. Jag förstår er men jag tror att man kan förändra sina vanor om man vill. Men det behövs en stor självdisciplin för att sluta röka, och man måste sluta hitta ursäkter.

Slutligen några tips för att lindra röksuget:

Ta ett beslut att du vill sluta röka, träna eller sporta och rör kroppen mer.

Tänk på dina barn och nära och kära som du har omkring dig. Tänk att du skadar dem på grund av din cigarett.

Använd nikotinläkemedel

Borsta tänderna och ha något att stoppa i munnen

Undvik situationer och miljöer där det finns rökare.

Så jag önskar att varje rökare tänker mer och mer…

 

Ahmad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare