Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadat förtroende

Varje månad betalar vi skatt. Skatt som är tänkt att gå till gemensamma nödvändigheter. Skatt som ska säkra vår välfärd. Skatt som ska säkra oss en ekonomisk trygghet vid svåra händelser i livet, som sjukdom.

Det är så självklart, så grundläggande, men i dag inte längre något vi kan ta för givet. Den senaste rapporten från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf, granskar utvecklingen i sjukförsäkringen. Och rapporten visar att allt färre får del av den ekonomiska trygghet som vi gemensamt betalat in till.

Grundtanken är att vi ska garanteras 80 procent av vår inkomst vid sjukdom. Detta för att vi inte ska behöva gå från hus och hem när vi blir sjuka. Men, siffrorna från Isf visar att i dag är det bara hälften av löntagarna som kan räkna med att få 80 procent av sin inkomst från den offentliga sjukförsäkringen.

Anledningen är att nivån i sjukförsäkringen har holkats ur. Det har tagits politiska beslut om lägre ersättningar och därutöver har nivån i sjukförsäkringen inte följt löneutvecklingen.

Det här har lett till att de kollektivavtalade sjukförsäkringarna har fått allt större betydelse. De täcker upp när den offentliga sjukförsäkringen inte räcker till. Därtill kommer de privata sjukförsäkringar som varje individ kan teckna.

Men spelar det här någon roll? Ja, det gör ju det.

För det första: det är inte självklart med kollektivavtal i dag. Många människor står utanför systemet med kollektivavtalade sjukförsäkringar.

För det andra: det leder otvivelaktigt till större klyftor och ojämlikhet. Anställda inom branscher där risk för ohälsa är stor och där anställningarna är otrygga kommer att få det svårare och dyrare att teckna sjukförsäkringar. Anställda som arbetar i branscher med liten risk för ohälsa och där anställningarna är trygga kommer att få det betydligt lättare att teckna försäkringar.

För det tredje: det absolut viktigaste. Förtroendet för den gemensamt finansierade sjukförsäkringen bryts ned. Om inte majoriteten av de anställda i samhället kan räkna med att den offentliga sjukförsäkringen är tillräcklig för att uppfylla en dräglig tillvaro vid sjukdom blir önskan att vara med och finansiera den allt mindre. Det kommer att leda till att vi än mer än i dag får ett uppdelat system. Ett system med en minimal grundersättning för en grupp, och ett annat system med en trygg och hög ersättning för en annan grupp. Vi får två parallella världar. Tanken om "från var och en efter förmåga till var och en efter behov" kommer att suddas ut. Vi går ifrån den solidariska välfärdsstaten, och skapar något helt annat. Något mycket sämre.

I dag ligger taket i sjukförsäkringen på 27 800 kronor i månaden, uppskattningsvis hälften av arbetstagarna har inkomster över den nivån. Det kan jämföras med år 1992, då 14 procent av männen och 2 procent av kvinnorna tjänade över taket. Det här måste vi göra något åt. Principen måste vara att 80 procent av löntagarna ska garanteras 80 procent av sin inkomst vid sjukdom.

Det duger inte att den rödgröna regeringen inte har med en höjning av inkomsttaket i sjukförsäkringen i sin vårbudget. Det är alldeles för dåligt.

Vi bör se på sjukförsäkringen så här: Det är en försäkring vi redan har betalat för, med våra skatteinbetalningar. Det måste räcka. Att betala ytterligare en eller två gånger till för samma sak är inget annat än befängt. Vi har skapat ett systemfel.