Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaffa en ny partner, Martin!

Gävle symfoniorkester behöver en kvinnlig partner och det illa kvickt. Nu finns en som erbjuder sig. Det är inget att fundera på. Det är bara att tacka ja direkt!

Föreningen Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare, förkortad Kvast, har som mål att sopa ut gubbigheten ur de svenska symfoniorkestrarnas repertoar.

Kvasts senaste statistik visar att i genomsnitt 92,1 procent av det som spelas på konserterna är skrivet av manliga tonsättare.

Och då är det en bra siffra, det är nämligen en klar förbättring sen förra säsongen!

Kvast listar de vanligast förekommande verken framöver, Beethoven toppar.

Gissa vad Gävle Symfoniorkester ska spela nästa vecka. Beethoven.

Tonsättarna Mahler, Mozart, Chopin, Brahms, Tjajkovkij, Stenhammar, Nielsen, står också på repertoaren.

Förnamn: Gustav, Amadeus, Frederic, Johannes, Peter, Wilhelm, Carl…

Kvast har funnits och kämpat i fem år men tycker att utvecklingen går långsamt mot en mer jämställd repertoar hos Sveriges offentligt finansierade orkestrar. Därför görs nu ett ryck – Repertoarrycket kallat.

Man ska stämma träff med alla orkesterchefer (en gång till, förra gången bemöttes man generellt jättepositivt utan att så jättemycket hände). Men den här gången kommer Kvast med ett erbjudande om att ingå officiellt partnerskap. ”Om de ställer upp på det, så ska de få exakt den hjälp de vill ha”, lovar Kvasts ordförande Stina Lyles, enligt Sveriges Radio ”Kulturnytt”.

Orkesterpartnern får sätta upp målen – Kvast coachar.

Och Gävle Symfoniorkester kan verkligen behöva en stöttande partner. Kvasts jämställdhetstopplista visar att man hamnar på tionde plats, efter exempelvis både Norrbotten, Jönköping, Norrköping och Västerås.

Under 2013–2014 framför Gävlesymfonikerna bara 4,6 procent verk av kvinnliga tonsättare. Vilket i och för sig är bättre än föregående säsongs 2,2 procent.

Vid säsongspremiären i fredags spelades Victoria Borisova-Ollas ”Colours of autumn”, bra start där! Mindre bra fortsättning för nya chefsdirigenten Jaime Martins orkester.

Åtminstone 20 procent kompositioner av kvinnor vore ett godkänt genomsnitt, menar Kvast. Det är ingen revolution man kräver.

Den generella ökning som kan ses i repertoarstatistiken är några få orkestrars förtjänst. Stockholms Läns Blåsarsymfoniker noterar rekordsiffran 30 procent. Imponerande.

Hela sex av orkestrarna redovisar dock samtidigt noll verk av kvinnliga tonsättare. Gäller lilla Dalasinfoniettan men också mer namnkunniga ensembler.

”Det demonstrerar en brist på konstnärlig förnyelse som måste vara tråkig för orkestrarna själva, men framför allt för publiken”, säger Kvastordföranden Stina Lyles i ett pressmeddelande.

Är förhållandet för samtida, nyskriven orkestermusik mer jämställt? Nej, konstaterar Kvast besviket. Tre gånger fler verk är komponerade av män än kvinnor.

”Påståendet att kvinnliga tonsättare är överrepresenterade när det gäller hustonsättare och beställningar verkar inte heller stämma. Av alla uruppföranden (34 verk, motsvarar 3 procent av repertoaren) har manliga tonsättare komponerat 60 procent av verken.”

Och då tillhör Gävlesymfonikerna gruppen som får stå i skamvrån igen. Gävle har sedan en tid satsat stort på projektet ”Composer in residence”, det vill säga engagerat egna huskomponister vars verk sedan fått sina spektakulära uruppföranden i Gävle Konserthus.

Vilka har varit huskomponister hittills? Broström och Lysell. Förnamn: Tobias och Mattias.

Det är dags att hämta inte bara musikverk utan också nästa huskomponist ur Kvasts anhopning av kvinnliga tonsättare. Den innehåller 155 namn vara en tredjedel nu verksamma (Iréne Sahlin, Gävle, är en av dem).

Här finns chans för Gävle att revanschera sig. Säg ja till frieriet.