Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaffa ett soundtrack till livet

Annons

För första gången sedan jag och Gabriel flyttade in till vår supertjusiga arbetsplats (Anima Fotostudio) har jag blivit en smula sur över de rådande strukturerna. I mitt lilla krypin, i rummet längst in i studion, har jag varit så nöjd över att få husera att jag inte har reflekterat över att musiken styrs från det stora rummet där Gabriel har sin studioutrusning, och sin musikanläggning. Men när jag skulle sätta mig ner och skriva denna krönika om vikten av att ha ett soundtrack till sitt liv, så brast det. Jag lever ju inte som jag lär, för tillfället. Nu är Gabriel egentligen inte någon fascist till kollega och livskamrat. Det är kanske det sista han är. Och egentligen har vi rätt lika musiksmak. Men det är de där små nyanserna som är det avgörande. Det som får kroppen av skälva lite extra. Man kan enas om att ett album är strålande, men vilka låtar som är de mest tilltalande kan vara helt olika. Och det är ju de där mest tilltalande dängorna som ska förgylla ens liv. Så från och med nu ska jag ha en egen stereo inne på mitt kontor!

Jag har aldrig varit någon albummänniska som lyssnar på ett album varv efter varv. Jag har ganska raskt hittat mina favoriter på skivan, fört dessa samman med andra favvolåtar och så har man en egen hitlista. Från blandband har detta rört sig vidare till blandskivor och nu till geniuslistor i iTunes. Jag tror att det är denna förmåga att raskt plocka upp godbitar som gör att jag tycker att det är så kul att vara dj. Där handlar det ju om precis det. Att göra en egen sammansättning av det allra härligaste. Jag använder mig också väldigt mycket av musik i mitt jobb som journalist. För att få till rätt ton i texten är det givet att lyssna på en musik som får mig i en passande sinnesstämning.

När jag nyligen intervjuade Rolf Lassgård visade det sig att musiken fungerar på samma sätt för honom. Han kan gå runt med hörlurar strax innan tagningen, för att få den rätta känslan. En man som ofta återkommer i Rolfs låtgalleri är den norska saxofonisten Jan Garbarek. Även under min intervju med Håkan Hellström, i samband med hans konsert i Gävle, så visade det sig att förpepp med rätt musik är av högsta väsentlighet innan han ska upp på scen. För Håkan är det gammal, varm soul som funkar bäst, i stil med Sam and Dave. Tänk er då om han skulle tvingas lyssna på något helt annat innan han skulle upp på scen. Något som förde hans humör till något helt annat än den karismatiske musikpoet vi är vana att se. Eller om Lassgård skulle tvingas lyssna på något som han inte alls uppskattar, skulle han då kunna vara denna träffsäkra skådespelare som levererar varje replik med en genuin inlevelse?

Jag tror i alla fall stenhårt på att rätt musik är fasligt viktigt för att man ska prestera bra. Oavsett om det handlar om att kunna varva ner, peppa upp humöret inför en kul fest eller att gå in i sin yrkesroll och leverera det bästa man kan. Jag avslutar denna krönika med att lyssna på ”Walking on a Dream” med Empire of the Sun. Den ger mig peppen att tro att jag kanske kan inspirera någon till att inse vikten av att justera soundtracket till ens liv, medan det pågår!

Marie Björk

Mer läsning

Annons