Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skäll lite på chefen – annars dör du

/
  • Blir du förbannat på jobbet? Visa då det, annars löper du dubbelt så stor risk att få en hjärtattack. Arg på chefen. Bilden är arrangerad.

Blir du förbannad på jobbet? Visa då det, annars löper du dubbelt så stor risk att få en hjärtattack.

Annons

Många är vi som redan känt det på oss – det är inte bra att hålla inne med ilskan. Speciellt inte över chefer som behandlar oss orättvist. Det är dumt, rent av farligt.

Forskare har nu påvisat att män som gör det löper dubbelt så stor risk att få en hjärtattack eller dö av allvarliga hjärtsjukdomar. Deras studie visar att personer som bemästrar sin vrede, det vill säga inte öppet visar att han blivit förbannad, löper större risk att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar.

Vad ska man då göra? Lever man längre om man skäller på chefen? Nej, riktigt så bra är det inte. Som alla forskare så är även dessa försiktiga med att dra långtgående slutsatser.

Tvärtom visar studien att det inte finns något samband mellan att uttrycka sina känslor och minskad risk för hjärtinfarkt. Vilket ju låter lite motsägelsefullt.
– Det är bättre att uttrycka sin ilska, men de som är väldigt benägna att uttrycka den löper inte mindre risk, säger en av forskarna, Constanze Leineweber, till TT.

Exakt vad de som löper mindre risk gör med sin ilska har man inte studerat. Allt man vet är att det är skadligt att hålla inne med den.

(TT)

Mer läsning

Annons