Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skalpellerkontra kärlek

Annons

Hösten har tappat färg, prasslandet under skorna har försvunnit och klockor har vridits om.

Vi har fått ett första smakprov av vinter men trots att jag är beredd, slår mörkret till mig lika hårt som alltid. Jag blir trött trots att ljuset från ”Idol” och ”Stjärnor på is” (TV4), sticker mig i ögonen med allt sitt glamorösa glitter. Anna Bergendahls röst får visserligen håret att resa sig på mina armar men isprinsessornas snurrande i TV4 gör mig mest bara yr. Det krävs vassare effekter än så här för att fånga min uppmärksamhet från tv-soffan.

Mellan cykelturer i regn och kvällar bland värmeljus har jag lagt märke till att tablån är tungt överbelastad med ambulanser och skalpeller som delar på hud.

Dramatiska operationer inlindat i kärlek toppade av otrohet är något vi underhållits av ända sedan tiden då doktorerna började flyga helikopter över Australien (ni minns väl ”Doktorn kan komma”?).

Sedan 1985 har dock antalet vitklädda rockar i rutan mångdubblats. För att nämna några har vi ”Grey´s Anatomy” (Kanal 5), ”Cityakuten” och ”Sjukhuset” i TV3 , ”Doctors” och ”House” i TV4, samt det senaste tillskottet ”Dr Åsa” i SVT.

Är det något med hemlig kärlek sköterskor emellan, som drar tittare eller är det så att människan tycker om att förfasas över dramatiska olycksfall?

Utöver läkartimmar finns det ett antal bra och mindre bra, ”renoveringsprojekt” under sändningstid. När träningsstarter och rustning av relationer skjuts till framtiden, är det dags för experterna att träda in.

Renovering av svenskarnas matvanor är något vi länge kunnat ta del av i diverse program men jag vill se något nytt, för jag tycker att Anna Skipper i TV3 har hakat upp sig lite väl mycket på geggiga morgondrinkar.

I höst har hon dock fått bra konkurrens av ”Bröllopsform” med samma sändningstid i grannkanalen TV4, och som är klart mer inspirerande.

Här tar relationsexperten Eva Rusz (man kan uppenbarligen vara expert inom det mesta i dag) och tränaren Martin Lindberg, hand om gifta par som fått skavsår i relationen och för många extra kilon att bära på.

Med en stor dos envishet lyckas de peppa sina raserade par, till att åter kunna dra upp dragkedjan på sparade bröllopsklänningar och frackbyxor.

Den mest inspirerande coachen ändå är Blossom i Toppform (SVT). Hon satsar krut och energi på svårflirtade elever i nionde klass med dragning till datorer och coca cola.

Framkrystade brutala förändringar i form av förbjudna listor och gegga á la Skipper går bort.

Blossom har fattat poängen. Träning ska vara rolig för att nya vanor ska bestå.

Jag tänker att ibland behövs kanske skräckexempel från ambulanser för att vi ska uppskatta livet, och ibland kan kanske även en Blossom eller en Eva vara bra inspiration, men jag tror ändå att kärlek likt den i ”Bonde söker fru” (TV4) är vad som verkligen behövs för att skingra vintermörkret.

Mer läsning

Annons