Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamligt, Sverige

Annons

Klyftorna växer. Det finns i Sverige idag 220 000 fattiga barn i Sverige. Barn som inte får äta sig mätta varje dag, som inte har kläder som passar till vädret, som inte kan delta i fritidsaktiviteter eller får ljuga om att de är sjuka den dagen då det är friluftsdag eller utflykt i skolan för att föräldrarna inte har råd med mellanmål. Vi har i Sverige idag en bild av det svenska välfärdssamhället där detta inte händer och om det händer så måste det bero på att föräldrarna inte kan sköta sina pengar. Om det någonsin varit sant så är den tiden för länge sen passerad. Klyftorna växer mellan människor.


Idag har vi ett samhälle där det inte är ovanligt att föräldrar kämpar allt de kan och håller hårt i varje krona utan att ha råd att ge barnen det de behöver. Det här är det nya samhället som byggs upp av den sittande alliansregeringen. En högerregering som ständigt pratar om arbete istället för bidrag samtidigt som de som lever på bidrag blir allt fler och fler och arbetslösheten blir högre och högre. Deras retorik går rakt emot den verklighet som växer fram i Sverige.

Samtidigt som regeringsföreträdare klagar på kvaliteten i skolan, inom vården och omsorg och kommunerna åläggs nya kvalitetsmål så sänker man skatterna och urholkar kommunernas möjlighet att faktiskt genomföra det som riksdagen ålagt dem. Genom att minska möjligheterna till A-kassa och sjukförsäkring (som är utbetalningar från den försäkring som de arbetslösa och alla arbetande betalat tillsammans) så vältrar de över kostnader på kommunerna. Detta då försörjningsstöd är den enda möjligheten för de utförsäkrade att livnära sig i massarbetslöshetens Sverige (Reinfeldts definition ang de 4,8 % som var arbetslösa 2006. Nu är det 8,5 %). På detta sätt sänker högern sakta men säkert kvaliteten på den kommunala välfärden som vi lärt oss ta som så självklar att vi knappt märker att den håller på att försvinna. För 220 000 barn i Sverige är den redan försvunnen.

Klyftorna växer mellan våra barn. I skola, på fritiden och i hemmet. Det är ingen slump. Det har hänt i alla länder där samhällsförändringar skett enligt den nyliberala modell som drivs igenom av Reinfeldts regering, av moderater, folkpartister, centerpartister och kristdemokrater. En modell där vi inte längre är medborgare utan kunder och varor. En samhällsmodell där barnfattigdomen växer sig allt starkare. Privatiseringarna som skett i Sverige och i stora delar av resten av västvärlden leder inte till nya arbetstillfällen utan till färre, inte fler heltidsanställningar utan färre, inte bättre arbetsmiljö utan sämre. Det visar de undersökningar (exvis PIQUE-rapporten www.pique.at) som nu finns gällande konsekvenserna av privatiseringarna och liberaliseringarna. Det är ingen slump. Den politik som drivs nu skapar avgrundsdjupa diken mellan fattiga och rika, mellan de som har och de som inte har, mellan barn.

Klyftorna växer i Sverige, ett av världens rikaste länder. Det finns idag 220 000 fattiga barn i Sverige. Det är skamligt.

Monica Jacobsson (S)
Åke Söderman (S)
Robert Sten (S)

Mer läsning

Annons