Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skamlös Harry Potter-kopia

"Percy Jackson" bygger på en amerikansk bokserie för den publik som tycker att Harry Potter är alldeles för europeiskt sofistikerad och krånglig.

Som om någon lagt ett smörpapper över ett JK Rowling-manus, kalkerat av rubbet och bytt ut exakt så många detaljer som behövts för att inte bli stämd härifrån till Azkaban.
Alltså är hjälten avkomling inte till trollkarlar utan grekiska gudar. Hogwarts heter Camp Halfblood. Dumbledore är en kentaur, Hermione en jämnårig halvgudinna och Ron en tvångsmässigt skämtande satyr. Quidditch har blivit en sorts orienteringstävling med svärd och dementorerna kallas furier. Harrys kvast är Percys gymnastikskor med vingar och Voldemort kallas här för Hades.

Den brittiska charm som är hela vuxenbehållningen i Harry Potter är däremot inte ersatt alls. Där finns bara ett tomrum, lite skamlös produktplacering och en räcka pliktskyldiga effekter.

Förresten: Räck upp handen om du vet vad en "åskvigg" är. Jag vet, numera: en sorts "åskstenar" som enligt Wikipedia var "till exempel guden Zeus attribut och sades tillverkas av kykloperna i underjordiska smedjor under övervakning av smedguden Hefaistos."
Hallå? "Kampen om blixten", kanske?

Erik Helmerson