Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandia: Välfärden i Gävleborg hänger på kommunernas pensionsskulder

Drygt 232 miljarder. Så stort är det skuldberg som Sveriges kommuner har lovat sina anställda i tjänstepension. Skandias nya rapport över kommunernas pensionsskulder visar att skulden till de kommunanställda i Gävleborgs län uppgår till över 7,4 miljarder kronor, skriver Mattias Munter, pensionsekonom Skandia och Greger Gustafson, affärsansvarig Offentlig Affär Skandia.

Det motsvarar lönen för cirka 1 480 lärare i tio år. Ljusdal, Ockelbo, Nordanstig och Sandviken är några av de kommuner i länet med stor pensionsskuld per invånare; upp till 31 000 kronor. Det är mer än rikssnittet på 23 000 kronor per invånare. Skulle skulden inkluderas i Ockelbos och Nordanstigs balansräkning skulle båda kommunerna uppvisa en negativ soliditet och vara konkursmässiga på pappret. Nu pensioneras allt fler och därför tilltar utbetalningsvågen mot toppen omkring år 2030. Beslutsfattare i samtliga kommuner i länet behöver göra en ekonomisk plan för detta redan idag. Annars är risken stor för att flera av kommunerna står inför skattehöjningar, bortprioriterade investeringar eller nedskärningar i välfärden framöver.      Pensionsskulden är den totala skuld för pensioner som kommunen har till sina anställda. Med andra ord de pengar som den anställde enligt pensionsavtalet i framtiden har rätt att få ut i form av tjänstepension så länge man lever.

Pensionsskulderna ställer kommunens ekonomi på sin spets - särskilt i takt med förändringar i demografin. Det visar inte minst Sveriges Kommuner och Landstings ”Ekonomirapporten, maj 2018”. De äldre som är i behov av äldreomsorg och vård blir allt fler. Samtidigt ökar antalet yngre som kräver barnomsorg och skola. Kort sagt, i morgon ska färre försörja fler samtidigt som kommunens gamla skulder ska betalas. SKL:s rapport slår samtidigt fast att skatteunderlaget växer långsammare i framtiden. Kommunerna i Gävleborgs län är inte ensamma i denna problematik – en stor andel av Sveriges kommuner står inför samma utmaningar.

För att trygga framtidens välfärd är det därför viktigt att frågan om pensionsskulden hamnar högt upp på den politiska agendan.

För att trygga framtidens välfärd är det därför viktigt att frågan om pensionsskulden hamnar högt upp på den politiska agendan. Med miljardskulder i bagaget finns det annars en överhängande risk för nedskärningar i kommunernas budget. Konsekvensen kan bli högre kommunalskatt, nedskärningar i välfärden eller att viktiga investeringar läggs på is. Rent konkret kan det innebära konsekvenser för skola, äldreomsorg och infrastruktur - för att kommunerna helt enkelt inte har pengar så det räcker när pensionsutbetalningarna når sin kulmen omkring år 2030.

Vi vet att kommuner står inför många och stora välfärdsutmaningar och det krävs tuffa prioriteringar mellan dessa. Men det finns hopp. Vår bedömning är att bland annat Ljusdal, Ockelbo, Nordanstig och Sandviken står inför en tioårsperiod med goda förutsättningar att hantera frågan om pensionsskulden. Men för det krävs en tydlig ekonomisk plan redan idag. Framsynta kommuner kan på så sätt skapa sig en mer förutsägbar framtid. De kommuner som redan idag tar ansvar för de framtida pensionsutbetalningarna gör det möjligt för en bättre kommunal välfärd för kommande generationer.

Låt oss tillsammans på allvar få upp frågan om den stora pensionsskulden på den politiska agendan i Gävleborg– det finns goda chanser att trygga välfärden och slippa jobbiga val 2030.

Mattias Munter

pensionsekonom Skandia

Greger Gustafson

affärsansvarig Offentlig Affär Skandia

LÄS fler debattartiklar här:

Dags för Alliansen att vakna upp och visa att Sveriges förorter är en del av det vackra Sverige

Replik: Centerns dimridåer om LAS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel