Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skänktorgets betydelse som symbol i Hofors

Annons

Inom miljöpartiet har vi haft olika åsikter om Skänken ska flyttas eller inte, och om att ett ”nytt” Skänktorg placeras utanför Apoteket. Men nu har vi enats (det tidigare beslutet var ett majoritetsbeslut) om att Skänktorget ska vara kvar i befintligt skick


och på samma plats som idag. Många Hoforsbor anser också att det är viktigt.

Vi anser även att den stora, tunga Skänken kan innebära en trafikfara. Det har visat sig att någon provkörning med bussar och koner inte har gjorts. Trots att jag vid förfrågningar fått höra att även dessa tester var gjorda. Men det visade sig i dag vid en ytterligare kontroll att det inte stämde. Visserligen är hastigheten satt till 7 km/tim, men troligen kommer bara en del av förarna att hålla den hastigheten på kvällar och nätter. En missad kurvtagning kan få ödesdigra konsekvenser för föraren vid en närkontakt med den stora, tunga Skänken.

Numer är Skänktorget en lugn oas och det enda som bryter tristessen på baksidan av Rubinen, COOP och ICA. I dag kan allmänheten sätta sig ner, koppla av och njuta av det porlande vattnet från Skänken utan störande inslag. När nya Bowlinghallens lokaler blir inflyttningsklara, blir det säkert en oas även för deras spelare och tävlande, som vill ta en paus från spelet.

Eftersom beslutsunderlaget inte var korrekt, ansluter vi oss till de innevånare som anser att Skänken inte ska flyttas. ”Mini-skaterampen” och klätterställningen bör det finnas plats för ändå i Centrum t.ex. på stora torget vid Skolgatans slut, i parken eller på gräsytan nedanför Bergsmannens parkering

För övrigt är vi överens om att det är nödvändigt med en förnyelse i centrum. Vi behöver locka upp turisterna, från riksväg 80 och in till centrum. Mp har i flera år föreslagit att det kan göras genom att påtala att alla Centrums P-platser år gratis. Det bör stå på Centrumskylten vid riks 80 för att locka upp besökarna till Centrum.

Om Skänken hamnar på politikernas bord i kommunstyrelsen så vill miljöpartiet med denna skrivelse, och av ovan angivna skäl, redovisa sin ändrade ståndpunkt. Miljöpartiet har inte någon ordinarie ledamot i Kommunstyrelsen och kan därför inte reservera sig om beslutet att flytta Skänken kvarstår.

Gunlög Nordström
Miljöpartiet Hofors-Torsåker

Mer läsning

Annons