Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa ett Skandinaviskt rovdjursreservat

Annons

Debatt.
Skapa ett Skandinaviskt eller Nordiskt rovdjursreservat.
”Nordens Yellowstone, med Norge och Finland, i en av nationalparkerna.
Barnkonventionen tvingar oss att skydda våra barn mot stora rovdjur.
Dvärgbandmasken gör barnens smultronställe till ett hälsohot, enligt FHI.

Nödrop.
Från Lumsheden i Dalarna: ”Vargen ylar i nattens skog, han vill men kan inte sova.
Hungern river hans vargabuk och det är kallt i hans stova. Du varg, du varg, kom inte hit, ungen min får du aldrig” (diktade Astrid L). Varje kväll hör mamman från verandan i Dalarna, vargarna yla, en hel flock, som är orädda och vandrar i byn. Hon vågar inte låta sonen sova i barnvagnen på verandan eller den äldre leka i sandlådan. Det är horribelt att vi måste vara rädda för vargen, som dödar våra husdjur och än värre våra barn.

Barn eller varg.
Föräldrar som bor i områden med rovdjurshot, varg inom hörhåll, ofta inom synhåll, är skyldiga att följa barnkonventionen. Samma gäller för staten och BO, som skall se till barnens trygghet mot faror och hemska upplevelser, som rädslan för varg. Därför strider riksdagens mål om 5000 vargar enl. besluten 2001 och 2009 och inplantering med smittor, mot Barnkonventionen. Skyddsansvaret har vi vuxna och alla har anmälningsplikt till skydd för våra barn. Till BO: Jag vill inte uppleva, om det händer eller när, utan det får inte hända att barn blir rovdjursoffer.

Barn, vargens offer.
Våra nyvunna östliga vargar, enl. DNA, är lika till lynne, beteende och storlek, som Ryska och Finska vargar. Ryska forskarna., Dr S Korytin och MP Pavlov, säger att det var stora människooffer 1949 – 51, 110 barn av 260 offer som dokumenterats. 1900 till 2000-talet var det stor offer, främst barn, som kulminerade i Kirov med 103 dödade, nästan alla barn. Detta under krigsåren då männen var i krig och ingen skyddade barnen. Ryska forskarna kom fram till att rabies var sällan anledningen till överfall, utan vargens bytesjakt i flock då barn var ett lätt byte. Barnaoffer har minskat i takt med urbaniseringen och mekaniseringen av jordbruket i Ryssland, men inte helt.

FN lag 2006:1570 – lag mot spridning av internationella smittor.
Barnen får starkt stöd av FN som Svenska staten, BO och Folkhälsoinsitutet måste följa då FN/WHO dokument från 2001, säger att i den nordliga taigan är Sverige och Norge smittfria medan Finland och Ryssland är smittade av dvärgbandmask, rabies och blåsmasksjukan, med dödsfall som följd. Om Sverige importerar eller Finland exporterar vargar, så begår båda staterna brott mot FN lag.

Rovdjursreservat.
Om Norden gemensamt tar hälsohoten och barnens trygghet på allvar, kan vi ha smittorna under kontroll i reservat och rovdjur fredlösa i övriga Norden. Alla har mycket att vinna, inte minst barnen, med minskade kostnader, vi lever upp till Barnkonventionens syfte, skyddar befolkningen mot rovdjur, följer djurskyddslagen till skydd för tamdjur och bevarar rovdjur enl. EU.s direktiv om bevarandestatus.


Åke Siikavaara, Östhammar
Fembarnsfar, farfar, morfar, ca. 200
Kusinbarn och kusinbarnbarn.

Mer läsning

Annons