Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärp er M och KD!

Annons

Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) lade för några dagar sedan fram en gemensam budget. Budgeten röstades igenom i onsdags av riksdagen då de tog stöd av Sverigedemokraterna, vilket både M och KD lovade att inte göra innan valet.

Budgeten innehåller dessutom diverse mindre genomtänkta förslag till exempel sänkt miljöbudget med 2 miljarder kronor.

För det första, budgeten innehåller en punkt om jämställdhetsmyndigheten. Det innebär att myndigheten får i uppdrag att avveckla all verksamhet. Detta händer nästan precis på hundraårsdagen efter att kvinnor fick allmän rösträtt. När Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) fick makten 2014 valde de att lägga ner myndigheten som främjar svensk vapenexport. När M och KD får makt 2018 väljer de alltså att lägga ner den av S och MP inrättade jämställdhetsmyndigheten. Jämställdhetsmyndigheten jobbar alltså för ett jämlikare samhälle. Detta blir som ett slag i magen för alla kvinnor som blir diskriminerade på arbetsplatsen och på andra ställen, och för alla som kämpar för ett jämlikt samhälle. Ulf Kristersson (M) uttrycker ju själv att det är viktigt att kvinnor och män har samma rättigheter, så varför driver han en politik som bromsar in processen att göra samhället jämställt?

För det andra, budgeten är ett hån mot tiotusentals arbetslösa i Sverige. Budgeten innehåller nedskärningar för Arbetsförmedlingen med miljardbelopp de kommande åren. Detta för att kunna sänka skatten för de allra rikaste. M och KD väljer alltså att göra det bättre för de allra rikaste och sämre för de allra fattigaste.

Till sist, mitt i en av mänsklighetens största kriser någonsin, klimathotet väljer alltså M och KD att skära ner på Naturvårdsverkets budget med 2.7 miljarder kronor, det vill säga drygt 40 procent. Detta får konsekvensen att den biologiska mångfalden kommer att påverkas.

De kommer också att helt ta bort flygskatten. Detta leder till billigare priser vilket i sin tur leder till att folk kommer att välja flyget i stället för mer klimatsmarta val, såsom tåget. Moderaterna och Kristdemokraterna väljer alltså hellre att satsa på skattesänkningar för de allra rikaste istället för att satsa på klimatet och på att arbetslösa ska komma i arbete. Om de arbetslösa får ett jobb kommer det att gynna Sverige då de kan börja betala skatt. På så sätt kan Sverige göra ännu större satsningar på klimatet än S och MP redan gjort.

Albin Bolund, 13 år, Uppsala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons