Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpning av diskrimineringslagen på gång

Diskriminineringslagen, som innebär att exempelvis restauranger och butiker ska vara tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning, ska skärpas. Hittills har småföretagare med färre än tio anställda sluppit undan lagen men nu ska undantaget bort.

Annons

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets app för Iphone eller Android.

Gävlebon Lars-Göran Wadén har sedan en lång tid tillbaka engagerat sig för att det ska bli ändring på lagen. Han är själv rullstolsburen och har erfarenhet av hur svårt det kan vara att ta sig fram på vissa platser.

Nu har kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke ett färdigt förslag som ska skickas ut på remiss.

I tv-klippet nedan berättar Lars-Göran Wadén om sina förhoppningar kring diskrimineringslagen.

– Det är positivt och absolut en början, vilket är glädjande. Efter att ha harvat med det här undantaget i drygt ett och ett halvt år så kan man kanske snart se att det är borta, säger Lars-Göran Wadén.

Den nuvarande lagen, som inrättades den 1 januari år 2015, kräver att exempelvis butiker och restauranger måste skaffa ramper eller jämna ut trösklar för att underlätta för dem som annars skulle ha svårt att ta sig in. Men alla företag som har färre än tio anställda undantas alltså lagen, något som bland annat Lars-Göran Wadén tycker att det ska bli ändring på.

– Med lite lagom humor, lite provokation, med utbildningar och inventeringar så jobbar jag med att informera om hur samhället ska kunna bli mera tillgängligt för mig, för blinda, för döva och så vidare. Det har blivit mitt lilla kall här i livet, säger Lars-Göran Wadén.

År 2003 skrev han boken "Livet rullar vidare".

– Det är mitt liv som rullar vidare. Och på den vägen är det så att säga.

Sedan år 2007 har Lars-Göran drivit sitt eget företag.

–Jag är ute och föreläser om tillgänglighets- och bemötandefrågor. Jag gör även inventeringar, alltså kontrollerar utomhus- och inomhusmiljöer och levererar rapporter om hur bra eller dålig tillgängligheten är på olika platser. Det kan till exempel vara ett företag som hör av sig och vill att jag kommer och tittar på deras lokaler. Sedan berättar jag för dem hur de kan göra det mera tillgängligt, säger han.

Utöver detta är Lars-Göran även debattör och opinionsbildare. Han har ett starkt intresse för att driva funktionshinderpolitiska frågor.

– Det känns fel att jag ska behöva påminna politiker och beslutsfattare och hålla på och tjata hela tiden och säga ”hallå, jag finns faktiskt också till här i världen”. Jag vill också kunna ta del av samhället på samma villkor som alla andra, säger han.

Lars-Göran själv anser att det han egentligen gör är att arbeta för mänskliga rättigheter.

– Det är en mänsklig rättighet att jag ska kunna åka tåg, buss eller gå in i en butik fast jag råkar ta mig fram med hjul i stället för att gå, säger Lars-Göran Wadén.

Han har på egen hand skickat in tre stycken anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen. Men dessa har inte resulterat i några lagförändringar.

– Jag är glad att Alice Bah Kuhnke nu, efter nästan två års tid, gör verkstad av det hon sagt att hon ska göra. Nu får vi se hur det ser ut om ett år, det är absolut inte självklart att undantaget är borta då.

Trots att det förmodligen kommer att dröja ett tag innan lagändringen sker, ser Lars-Göran positivt på utlovandet.

– Jag tror förstås på Alice Bah Kuhnke och jag tror på regeringen. Men sedan vet man ju att andra aktörer som Svenskt näringsliv, Svensk handel och så vidare är starka och kanske kommer att bromsa det här.

I vilka situationer upplever du att tillgängligheten är som mest problematisk?

–Det är ju de elaka trappstegen som gör att man inte kommer in på det där mysiga kaféet eller den där frisörsalongen som jag vill gå till. Det irriterar mig alldeles fruktansvärt eftersom det egentligen går ganska lätt att åtgärda och bygga dit någon slags ramp. Och om man då som fastighetsägare eller butiksansvarig vägrar att lyssna så behövs det nog någon slags piska då, i form utav den här diskrimineringslagen, som gör att man kan hävda att man är diskriminerad och att man i sin tur kanske kan anmäla och få ut någon form av skadestånd eller på något sätt försöka förändra samhället så att de till slut bygger det rätt liksom, säger Lars-Göran Wadén.

Vad skulle det betyda för dig om undantaget för småföretagare försvinner?

– Det skulle ju betyda jättemycket eftersom man då får ett hinder mindre att bekymra sig för. Att jag ska kunna få bli lite mer som alla andra fast jag råkar ta mig fram med hjul och gummidäck i stället förmed skor med gummisulor. Jag vill ju påstå att det är den enda skillnaden mellan dig och mig, att du har gummisulor på skorna och jag har gummidäck. Annars är vi egentligen bara två människor men samhällets otillgänglighet sätter ju käppar i hjulet för mig här och där. Skulle det här undantaget försvinna så är det i alla fall en käpp mindre som är i vägen, säger Lars-Göran Wadén.