Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt hastighetskontroll vid skolor

/

Den här veckan skärps hastighetskontrollerna i städer och samhällen runtom i Sverige. På de platser där skolan börjar kommer övervakningen att koncentreras runt skolor – platser där många bilister kör för fort, enligt studier.

Annons

– Många känner nog inte till hur mycket olycksrisken ökar med högre hastighet. Det gäller att skicka en kraftfull signal, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

Förutom att göra fler hastighetskontroller i tätorter kommer polisen att också att öka kontrollen av nykterhet och bilbältesanvändning under veckan.
– Den här temaveckan är del av en europeisk satsning – kontrollerna genomförs i alla EU-länder just den här veckan. För svensk del råkar det sammanfalla med skolstarten i flera län, säger Björn Lidö, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.


Vägverket beräknar att bättre efterlevnad av hastighetsgränserna skulle rädda cirka 30 liv varje år på det kommunala vägnätet. De flesta av dödsoffren är oskyddade trafikanter – framför allt cyklister och fotgängare.
– Problemet är stort på de platser där miljön inte har ändrats för att få bilisterna att sakta farten – till exempel med hjälp av gupp, upphöjda övergångsställen eller cirkulationsplatser.

Där krävs övervakning för att få ner hastigheten, säger Claes Tingvall på Vägverket.
Under veckans satsning kommer polisen i flera län att framför allt koncentrera hastighetskontrollerna på vägar utanför eller i närheten av skolor.

Föräldrar som skjutsar och lämnar sina barn utgör den största risken för säkerheten kring skolorna, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort bland Sveriges rektorer. Sex av tio rektorer uppgav att trafiksäkerheten utanför låg- och mellanstadieskolor är ett problem. I var fjärde skola har det skett trafikolyckor och incidenter, skriver Dagens Nyheter.


En mätning som NTF Väst gjorde i våras utanför skolor i elva västsvenska kommuner visar också att medianhastigheten är högre än tillåtet vid 25 av 44 skolor. Hastigheten har ökat vid 18 skolor och är oförändrad vid elva skolor jämfört med tidigare mätningar. En liknande mätning som NTF gjorde i Stockholm för två år sedan visade att över sex av tio fordon körde för fort utanför de 20 skolor som valts ut till studien.

Högre hastighet gör att risken för dödsfall vid en krock ökar dramatiskt, säger Jan Sandberg, vd för NTF.
– En fotgängare som blir påkörd i 30 km/h överlever i nio fall av tio. Om en person däremot blir påkörd i 50 km/h är chansen bara en på tio att han eller hon överlever. Det är en skrämmande siffra som många nog inte känner till.

Mer läsning

Annons