Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta rutiner på tingsrätten

Rutinerna för utbetalningar till nämndemän har nu skärpts. Men samtidigt ligger ansvaret för att ersättningarna blir rätt på den enskilda nämndemannen. Det anser Gävle tingsrätt.

Annons

LÄS MER: Toppolitikerns pengaslarv – lämnade felaktiga uppgifter

För att få ut ersättning för de dagar du suttit som nämndeman i Gävle tingsrätt behöver du lämna in ett intyg om förlorad arbetsinkomst. Tidigare har det räckt med ett startintyg och sedan ett nytt intyg varje gång inkomsten förändras. Från och i år har nya rutiner införts. Nu begärs det årligen in intyg om förlorad arbetsinkomst.

– Det skulle vi kanske ha gjort tidigare också, säger Anita Wallin Wiberg, chef för Gävle tingsrätt.

Även stickprover på utbetalningarna till nämndemännen genomförs två gånger om året. 2011 ifrågasatte tingsrätten timpenningen för en ny nämndeman.

– Men Daniel Sjöbergs ersättning har vi inte reagerat över att den skulle vara onormalt hög och därför har vi ju godkänt det yrkade beloppet, men när ni nu lusläst verkar det ju konstigt, säger Anita Wallin Wiberg.

Det faktum att ersättningen ökat med flera hundra kronor per heldag, trots att Sjöbergs totala inkomst minskat, har tingsrätten inga kommentarer kring.

– Jag vill inte kommentera det, det får han göra själv, säger hon men tillägger:

– Vi negligerar verkligen inte det här, utan vi får titta och se hur vi kan gå vidare.

Samtidigt anser hon att det även Daniel Sjöberg själv har ett stort ansvar att reda ut ärendet.

– Vi måste utgå från att nämndemännen lämnar korrekta uppgifter. De har ett förtroendeuppdrag där det krävs ett speciellt högt anseende.

Tingsrättschefen backas upp av Peter Rogbring som arbetar på Domstolsverket. Han är noga med att poängtera att det är nämndemannens ansvar att presentera underlag och beräkningar för tingsrätten och inte tvärt om.

– Det finns inget särskilt enkelt sätt för domstolarna att kontrollera, särskilt inte när det gäller egenföretagare, säger han.

Han berättar om utredningar som gjorts och förslag på att ersätta den faktiska inkomstförlusten med ett schablonbelopp.

Annons