Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatt och välfärd hänger ihop

Ett långt avsnitt av radio-Ekots lördagsintervju med Mona Sahlin handlade om skatterna. Hur mycket av den borgerliga regeringens skattesänkningar kommer en eventuell s-regering att behålla? undrade utfrågaren. Blir det en skattechock vid ett regeringsskifte? Mona Sahlin kryssade lugnt och sansat mellan frågorna.

Annons

Hur helheten av den socialdemokratiska skattepolitiken ser ut är ännu för tidigt att lägga fast, förklarade hon. Dels vet ingen hur konjunkturen kommer att utvecklas, dels beror det också på vad den borgerliga regeringen företar sig.

Nej, socialdemokraterna är inte rädda för att höja skatten, om så behövs. Men höjda skatter är inget självändamål, en s-regering tänker aldrig ta ut mer i skatt än vad välfärden behöver.

Ja, socialdemokraterna kommer att förändra skattepolitiken, framför allt genom annorlunda och mer rättvisa skatter.

Att gå till val på allmänt höjda skatter vill socialdemokraterna förstås undvika. Men Mona Sahlin lade också till ett nytt perspektiv på den här frågan. Socialdemokraterna kan acceptera borgerliga skattesänkningar också för att inte skapa alltför tvära kast i de ekonomiska förutsättningarna. Löntagare och företagare måste få lugn och ro att planera framtiden.

Det här är intressant. För det innebär förstås en begränsning av möjligheterna att snabbt vrida om politiken vid ett regeringsskifte. Säkert blir en och annan otålig partimedlem missnöjd över en sådan strategi. Men jag tror att Sahlin träffar precis rätt när det gäller stämningarna i den breda väljarkåren. Folk är innerligt trötta på tvära systemskifteskast mellan olika politiska majoriteter.

Argumentet riktar dessutom en vass udd mot alliansregeringens maniska förändringspolitik.

Några dagar efter Sahlin-intervjun kom miljöpartiets Peter Eriksson med precis samma budskap på Dagens Nyheters debattsida:

Miljöpartiet vill inte riva upp den största delen av jobbskatteavdraget. Sverige har inte råd med en ryckig skattepolitik med alltför snabba svängningar. Förutsättningarna för människors vardag och privatekonomi måste vara tydliga.

Noterbart är att i den här frågan, precis som ifråga om FRA-lagen, tycks s och mp redan vara väl samkörda medan v står vid sidan av.

De borgerliga skattesänkningarna är ideologiskt drivna. För dem är skattesänkningar ett mål i sig.

Socialdemokraterna har ett annat och mer pragmatiskt förhållningssätt. Skatterna ses som ett medel att klara en god välfärd. Varje diskussion om skatterna måste utgå från vilka ambitioner vi har i välfärdspolitiken och vilka förbättringar av välfärden som behövs.

De borgerliga – och kanske många journalister också – vill gärna prata enbart om skatter, ryckta ur sitt sammanhang.

Hur skatten tas ut och uttagets storlek är inte oviktigt. Men skatt och välfärd är två sidor av samma mynt.

Man kan inte bara diskutera den ena sidan, de hänger ihop.

Annons