Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattefusket har inte minskat trots hårdare kontroller

/

Skattefusket i restaurangbranschen har inte minskat trots hårdare kontroll.
Det menar Lars Lundh, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket och något av expert på granskningar av krogarna.

Annons

Han konstaterar att lagen om personalliggare, som infördes för drygt två år sedan, har haft betydelse.

– När personalliggarna kom ökade skatteintäkterna i restaurangbranschen med drygt en miljard kronor i hela landet. Men det behöver inte innebära att färre fuskar. Jag tror inte att personalliggarna har gjort att man redovisar allting men däremot har det gjort att man tvingas redovisa mer av lönekostnaderna.

Fusket är fortfarande omfattande, menar Lars Lundh.

– Vi ser väldigt många manipulerade kassaregister vid de granskningar som görs runtom i landet.

De som fuskar har ofta tillgång till programvaror som gör att man kan minska de redovisade beloppen. Kunden får kvitton men sedan manipuleras redovisningen i efterhand, menar Lundh.

Han konstaterar att en hel del fusk förekommer också i andra branscher där man använder mycket kontanter, som kaféer, mindre livsmedelsbutiker, frisörer och optiker.

Bruttovinsten, det vill säga det som återstår när kostnaderna för råvarorna har räknats bort från försäljningsintäkterna, är ett mått som Skatteverket brukar titta på när man undersöker misstänkt fusk.

Bruttovinsten för en restaurang bör ligga på 65–70 procent, menar Lars Lundh. Han hänvisar till beräkningar som branschorganisationen Sveriges Hotell- och restaurangföretagare (SHR) har gjort.

De pengarna ska räcka till löner, hyra med mera.

Om bruttovinsten är lägre, vad säger det?

– Vi har satt en gräns vid 60 procent. Om den är längre så kan man i varje fall misstänka att samtliga intäkter inte redovisas, säger Lars Lundh.

I fjol klubbade Riksdagen en lag om godkända och certifierade kassaregister. 1 januari 2010 ska bland annat restauranger ha sådana godkända kassaregister.

– Förhoppningsvis får det effekt. Men det är svårt att tro att fusken försvinner helt, säger Lars Lundh.

Mer läsning

Annons