Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten sänks för pensionärer

/

Regeringen sänker nu skatten för pensionärer som har fyllt 65 år. Förslaget innebär att en pensionär med full garantipension får en skattesänkning med mellan cirka 1 000 och 1 200 kronor per år beroende på kommunalskattenivå, skriver de fyra allianspartiernas ledare på Dagens Nyheters debattsida.

Annons

För en pensionär som har 150 000 kronor i inkomst innebär förslaget en skattesänkning med 1 750-2 100 kronor. Med 2009 års förhöjda grundavdrag inräknat blir den totala effekten för en garantipensionär 3 500-4 400 kronor per år och för en pensionär med 150 000 i inkomst cirka 2 750 kronor per år, enligt regeringen. Reformen beräknas kosta 3,5 miljarder.
- Vi har förberett nästa års budget och har haft en tydlig förbättring i våra offentliga finanser. Då har vi sagt att det finns saker vi vill göra om det finns ett utrymme, bland annat förstärka ekonomin för pensionärerna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).


- Det betyder mycket om man dessutom lägger till att vi gav ytterligare hundralappar redan vid årsskiftet, framför allt för de pensionärer som har de lägsta pensionerna. Vi har valt att lägga det så, att de som har de lägsta marginalerna är de som vi ger tydligast stöd till, säger han.

Inklusive inflationsutvecklingen och inkomstutvecklingen får en äldre pensionär med garantipension cirka 30-40 kronor mer efter skatt i månaden nästa år, enligt beräkningar som Swedbanks institut för privatekonomi gjort. Men för en pensionär med en årsinkomst på 150 000 per år blir den slutliga effekten 90-100 kronor mindre i månaden. Sveriges Pensionärsförbund SPF tycker att skattesänkningarna är för små.

"Sveriges regering satsar 3,5 miljarder på pensionärer för 2010, medan cirka 70 miljarder har satsats på skattesänkningar för andra. Det ska löna sig att jobba men också att ha jobbat", skriver Karl Erik Olsson, förbundsordförande för SPF, i en kommentar.

Mer läsning

Annons