Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skenande kostnader för socialbidrag

Sandviken har drabbats av skenande kostnader för socialbidrag redan innan Sandviks jättevarsel resulterat i uppsägningar.

Annons

– Mycket oroväckande, säger ifo-nämndens ordförande Hans-Olov Frestadius, s, som hoppas kunna erbjuda bidragsberoende mer långsiktiga insatser genom utökat samarbete med andra förvaltningar och myndigheter.

Kommunens kostnader för socialbidrag ser i år ut att spränga budgetramarna med 6 miljoner kronor. Innan årets slut beräknas försörjningsstödet ha kostat totalt 34 miljoner.

– Extra oroväckande med tanke på alla varsel på Sandvik och mindre företag som verkställs nästa år, säger Hans-Olov Frestadius, s, ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden.

Någon riktigt bra förklaring till att kostnaderna skjutit i höjden trots en mycket god arbetsmarknad fram till för ett par månader sedan har han inte.

– Men delvis beror det på hårdare regler hos Försäkringskassan och försämrad a-kassa.

Vid möten i går beslutade ifo-nämnden och tillväxtnämnden att inleda ett närmare samarbete med varandra i frågor som rör socialbidragsberoende. Första steget blir att göra en gemensam analys av hur samarbetet kan utvecklas mellan de båda kommunförvaltningarna men även med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Det handlar mycket om att ge snabbare och mer aktiva insatser. Försörjningsstöd är den mest passiva insatsen som vi kan erbjuda, säger Hans-Olov Frestadius.