Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skenande kostnader för socialbidrag

Sandviken har drabbats av skenande kostnader för socialbidrag redan innan Sandviks jättevarsel resulterat i uppsägningar.

Annons

– Mycket oroväckande, säger ifo-nämndens ordförande Hans-Olov Frestadius, s, som hoppas kunna erbjuda bidragsberoende mer långsiktiga insatser genom utökat samarbete med andra förvaltningar och myndigheter.

Kommunens kostnader för socialbidrag ser i år ut att spränga budgetramarna med 6 miljoner kronor. Innan årets slut beräknas försörjningsstödet ha kostat totalt 34 miljoner.

– Extra oroväckande med tanke på alla varsel på Sandvik och mindre företag som verkställs nästa år, säger Hans-Olov Frestadius, s, ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden.

Någon riktigt bra förklaring till att kostnaderna skjutit i höjden trots en mycket god arbetsmarknad fram till för ett par månader sedan har han inte.

– Men delvis beror det på hårdare regler hos Försäkringskassan och försämrad a-kassa.

Vid möten i går beslutade ifo-nämnden och tillväxtnämnden att inleda ett närmare samarbete med varandra i frågor som rör socialbidragsberoende. Första steget blir att göra en gemensam analys av hur samarbetet kan utvecklas mellan de båda kommunförvaltningarna men även med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Det handlar mycket om att ge snabbare och mer aktiva insatser. Försörjningsstöd är den mest passiva insatsen som vi kan erbjuda, säger Hans-Olov Frestadius.