Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidåkning lockar många lediga barn

/
  • Theodor Gislason, 6 år, från Uppsala spenderade sitt sportlov i Kungsbergets backar. ”Det bästa är att åka skidor”, säger han.
  • Kristoffer Jansson från Västerås tränade hopp, tryggt förvissad om att Kungsbergets stora luftkudde tog emot i landningen.
  • Louise Holm, 7 år, och mamma Michele Holm från Älvsjö besöker Kungsberget varje år. ”Vi tycker att det är jättebra här”, säger Michele Holm.
  • Sunna Gisladottir, 7 år, åkte vant ner för Lillberget trots att hon precis lärt sig åka skidor.

Den snöfattiga vintern har inte skrämt bort de långväga gästerna från Kungsberget.

– Vi hörde från kompisar att det fanns snö här så vi tänkte att vi chansar, säger Johanna Olafsdottir från Uppsala.

Annons

Måndagen är den första sportlovsdagen för barn och ungdomar från bland annat Gävleborg och Mälardalen.

Det innebär att det är högsäsong för skidanläggningen Kungsberget utanför Sandviken. Alla boendeplatser är bokade under hela lovet. Majoriteten av gästerna kommer från Stockholmsområdet.

– Beläggningen har varit bra i vinter. Det vi märker att vi har tappat är daggästerna, säger Catharina Utanskog, platschef i Kungsberget.

Enligt henne har det gråa och milda vintervädret skrämt bort de lokala utförsåkarna trots att alla backar är öppna och har ett fint underlag.

– Vi har fått jättemycket beröm för backarna i år. Vi har duktiga snöläggare och pistförare. Men man får gå till sig själv. Inte tänker du att du ska åka skidor om det regnar ute, säger hon.

På söndagen var det dock full fart på berget. I det snötäckta vinterlandskapet syntes inga spår av den gråa leriga verkligheten som existerade bara några meter bort – på den sjöblöta parkeringen.

Kristoffer Jansson och Johan Klingstedt hade åkt från Västerås för att ta några åk i snowparken.

– Vi kan åka över dagen från Västerås. Det är parken man är här för, säger Johan Klingstedt.

Efter varsin kontrollerad flygtur rakt ner i den gigantiska landningskudden som står längst ner i en av backarna konstaterar de unga männen att de ska komma tillbaka.

– Vi ska åka hit varje söndag tills snön är borta, säger Johan Klingstedt.

Annons