Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje bubblade när Pichler beordrade vila

/

Förbundstränaren Wolfgang Pichler beordrade flera i A-landslagets träningsgrupp att vila från lördagens OBS–tävling i Östersund.
Ett beslut som inte var populärt hos alla och en som trotsade Wolfgang var Elisabeth Högberg som körde sprintloppet.

Annons

– Wolfgang ville att jag skulle stå över och bara köra masstartloppet. Men eftersom de inte ville gå ut med något lag till mixedstafetten så ville jag köra ändå eftersom det här ska räknas som en uttagningstävling, förklarade Elisabeth Högberg efteråt.

Det var fler på skidskyttestadion i Östersund som inte alls gillade Wolfgang Pichlers styrning där några av de bästa i såväl herr- som damtruppen i bästa fall kunde följa tävlingen från sidan.

– Här pratar vi om en OBS–tävling där många vill ta chansen och mäta sig med de allra bästa skidskyttarna och så uppmanas flera av dem att inte vara med över huvudtaget, sa en märkbart irriterad klubbledare som vi talade med.

Förbundstränaren Wolfgang Pichler var inte ens på plats i Östersund under sprinttävlingen, men ska enligt uppgift infinna sig till söndagens SM-tävlingar i masstart.

Istället bollade vi frågan till Tobias Torgessen ansvarig för utvecklings- och juniorlandslaget: Varför har flera landslagsskyttar uppmanats att inte vara med i sprinttävlingen utan bara köra ett av helgens lopp,

– Det här är inte mitt beslut, men man har bedömt det så att många har ett mycket tufft och långt program framför sig och mår bäst av att vila en av dagarna. Samtidigt anser man att VC-öppningen i Östersund är så pass viktig.

Men ni uppmanar flera åkare att vila från den här sprinttävlingen, samtidigt rankas som en uttagningstävling. Det kan väl inte tolkas på annat sätt än att ni har världscuplaget redan klart?

– Absolut inte. Det finns ingen automatik i att de här som inte åker idag är med i världscuptruppen. Den ende som är klar och som vi gått ut med är Fredrik Lindström.

Elisabeth Bettan Högberg trotsade uppmaningen eftersom ni inte gått ut med något lag, vad tycker du om hennes beslut?

– "Bettan" har varit utanför laget och har en annan ingång i säsongen än de som tränat med oss.

Är det så att förbundsledningen inte har truppen klar för sig skulle det kunna innebära att en skidskytt som uppmanades att avstå den här uttagningstävlingen kan hamna utanför laget.

Men det tror förstås ingen på.

De som inte var med i sprintracet var: Fredrik Lindström, Peppe Femling, Jesper Nelin, Torstein Stenersen, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Linn Persson, och Sofia Myhr.

Text om lördagens sprinttävling.

Kompletta resultat från lördagens sprinttävling:

Damer

Herrar

Mer läsning

Annons