Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pichler fick nobben – Högberg drog till Mallorca istället

/

I vinter ska skidskytten Elisabeth Högberg ta det där klivet vi väntat på i några säsonger.
– Förutsättningarna finns utan tvekan för att det här ska kunna bli min bästa säsong någonsin, säger "Bettan" Högberg, 29 år i lördags.

Annons

Inför säsongen 2014/2015 hamnade Elisabeth Högberg utanför A-landslagets träningsgrupp och i stället knöt hon till sig personlige tränaren Pär Svärdfeldt.

– Det blev ett lyft och passar mig väldigt bra. Jag har gått framåt, är starkare och tester visar att jag åker snabbare än jag gjorde förra året.

Hur har träningen förändrats?

– Det är mycket som är annorlunda och inför det här året har träningen blivit ännu mera individualiserad. Det vi kallar A2 pass, det vill säga halvhårda pass som sliter ganska mycket, är det inte lika mycket av utan nu är det mera antingen eller. Hårda eller lite lugnare pass. Sedan har jag även gjort förändringar i styrketräningen.

Samtidigt har mängden träning ökat. Det ökade redan ifjol och inför den här säsongen har "Bettan" växlat upp ytterligare och tränat ännu mera.

– Det har fungerat bra. Jag har blivit avsevärt mycket bättre på att läsa av kroppen för hur mycket träning jag tål och klarar av just för stunden.

– För blir man sjuk mitt under pågående säsong innebär det konsekvenser som att man förlorar veckor av träning och tävling. Därför känner jag en större trygghet med mig själv i dag genom att jag vet bättre hur min kropp svarar på träningen.

Försäsongen har med undantag av ett par–tre sjukdagar gått helt enligt planerna och "Bettan" fick ett bra kvitto på att hon i allra högsta grad hänger med på hemmaplan i alla fall. För det blev dubbla segrar för henne när SM på rullskidor avgjordes.

– Det var kul och känslan är att jag måste vara bäst här hemma för att kunna konkurrera på allvar även internationellt. De här segrarna var positiva besked och gav samtidigt arbetsro inför fortsättningen av hösten.

Nygamle förbundstränaren Wolfgang Pichler erbjöd "Bettan" direkt att kliva in i A-landslagets träningsgrupp igen och följa med på lägret till Ruhpolding – men hon avböjde.

– Jag ville inte bryta upp och ändra min egen träningsplan utan åkte tillsammans med mitt och några andra team till Mallorca och tränade som var planerat. Jag var där första gången förra året och det ger verkligen mycket. Just den här tiden på året ger solen så mycket energi, och den energin har man kvar mycket av när man kommit hem igen också.

Ett par veckor återstår innan det är dags för SM i masstart samt ett testlopp i sprint i Östersund. De tävlingarna kommer bland annat att ligga till grund för Wolfgang Pichler när han ska presentera sin trupp till världscuppremiären i Östersund helgen därpå.

– Världscupen är ett givet mål i vinter och självklart vill jag vara med från start i Östersund. Det allra största målet är dock VM i Oslo.

"Bettan" bästa placering i världscupen är en nionde plats och den tog hon så sent som förra säsongen i just premiären i Östersund.

– Det är klart att jag vill förbättra den placeringen någon gång i vinter och i stort är väl målet att plocka poäng i alla världscuptävlingar.

Sett till dagens skidskyttar på elitnivå är Elisabeth Högberg, som till vardags tävlar för I 21 IF i Sollefteå, den mest erfarne.

Hon debuterade i världscupen redan säsongen 2007/08 som innefattade VM på hemmaplan i Östersund, och går det som hon tänkt sig fortsätter hon flera år till.

– Först hade jag satt som mål OS 2018 i Sydkorea. Men när det blev klart att vi fick VM 2019 sträcker jag ut ytterligare ett år. Det skulle vara fantastiskt att först VM-debutera i Östersund och sedan avrunda karriären med ytterligare ett VM på hemmaplan.

Mer läsning

Annons