Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skilsmässa som kalas

Annons

”Har du skilt dig? Grattis!” Så inleds pressmeddelandet som medföljer skilsmässoantologin ”Happy, happy”, en gratulation som sätter tonen för vad som följer. Även om vittnesmålen från skribenter som Åsa Larsson, Gudrun Schyman, Mian Lodalen och Mari Jungstedt är mer nyanserade i sin positiva ton, är det ljuset efter skilsmässotunneln som är ledstjärnan. Skilsmässan framstår som ditt livs chans.

En överdrift kanske behövs för att väga upp mot den andra bilden, som redaktörerna Maria Sveland och Katarina Wennstam hävdar är den allenarådande – skilsmässan som livets stora misslyckande.

Kvinnor (ja, kvinnor, för skilsmässomän ignoreras helt) kan säkert behöva den peppande rösten som säger att livet inte går under efter skilsmässan, men tonen i antologin får mig att tänka på författaren Barbara Ehrenreichs ”Gilla läget”. En bok om helvetet i att behöva se allt i rosa moln, även bröstcancer. Att stanna kvar i äktenskapet kan vara värre än att lämna, men när Sveland och Wennstam dukar fram tårtan önskar jag åtminstone en Ehrenreich-röst vid kalasbordet.

Sedan kan jag inte heller låta bli att tänka att det kanske är lättare att fira för dessa kända karriärkvinnor. Räcker det inte med att läsaren ska skilja sig, måste hon vara lycklig också?

KE