Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skit i Måns, kolla hit i stället!

Annons

Att klaga på sommarens tv-utbud är ungefär som att gnälla på sommarvädret.

Det är något man ska göra – även om man inte ens kastat minsta ögonblick på tv-tablåerna.

Vi vet att många skiter fullständigt i vad som visas på tisdagar klockan 20, eller vilken dag som helst. De kollar på sin nyköpta dvd-box eller sina nedladdade avsnitt av någon färsk serie.

Men det går inte att blunda för att miljoner svenskar fortfarande följer tablåerna – och för dem blir sommaren antagligen en smärtsam upplevelse.

Tro mig, jag har spanat i tablåerna för överskådlig tid framöver och det ser ungefär lika tråkigt ut som det är att kallprata om vädret.

Man behöver inte ha fått influensavaccin för att få narkolepsi av tisdagskvällen i SVT.

Jag pratar naturligtvis om att de eviga sommarplågorna Allsång på Skansen och Morden i Midsomer drar igång.

Det fanns tider då jag tyckte att det var hyfsat spännande med de engelska morden. Det fanns tider då jag kunde tycka att det var rätt kul att se något avsnitt från Skansen ibland.

Men när en död man hittas vid en flickskola i Midsomer på tisdag kommer inte jag att titta. Inte kommer jag att se BAO och Danny Saucedo på allsången heller.

Det trots att båda programmen pimpats med nya ansikten i form av en utbytt kommissarie Barnaby och en manisk Måns Zelmerlöw som allsångsledare på Skansen.

Det går ju inte att spela kubb och dricka öl varje kväll (eller?) – så frågan är vad man ska se istället?

Här följer några tips på hur tråkiga semesterkvällar kan räddas – en uppmaning till tablåslavarna att börja jaga billiga boxar eller att börja tanka hem via datorn.

Först tre hyfsat nya HBO-serier som ännu inte visats på någon av de största svenska tv-kanalerna:

Game of thrones. Det är Drakar och demoner för vuxna när typecastade Sean Bean åter tar på sig ringbrynjan. Något helt nytt och en nödvändig injektion för tv-fantasyn.

Boardwalk empire. Steve Buscemi och Kelly Macdonald gör förra årets bästa prestationer i den här Sopranos-doftande serien om 30-talsgangsters i Atlantic City.

Shameless. William H Macy är magisk som ärkesunkaren Frank Gallagher i den här underskattade remaken på den brittiska serien med samma namn.

Så tre lite äldre serier som aldrig fått det erkännande som de förtjänar. Men som är måsten att ha sett:

Brotherhood. Om bröderna Caffrey som slåss om inflytande på varsin sida av lagen i ett skitigt kvarter i New Jersey. Briljant!

American Dreams (Drömmarnas tid). Om familjen Pryor i 60-talets Philadelphia. Det är omöjligt att inte älska den här bagatellen.

Veronica Mars. Till synes rätt töntig tonårsdeckare, men med ett av tv-historiens bästa persongallerier och med ett manus som skulle kunna vara ett riktigt bra seriemagasin.

Till sist. För den som är trött på de gulliga morden som utförs i Midsomer finns andra engelska sommardeckare att kolla in. Jag nämnde några i en tv-krönika förra sommaren, och de är värda upprepa.

Serierna du ska leta upp är Wire in the blood (Mord i sinnet), Messiah, Waking the dead (Mördare okänd) och Prime Suspect (I mördarens spår).

Jacob Hilding

Bäst just nu:

Wimbledon. Åren mellan de stora fotbollsmästerskapen är plågsamma. Tennisturneringen är det närmaste ett substitut jag kommer. Ses på Canal plus.

Sämre just nu:

Allt med Stefan och Krister som sänds på tv. Just nu och för evigt.

Mer läsning

Annons