Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitår. Skitpolitik.

Annons

9 procents arbetslöshet 2009. Ett riktigt skitår. Som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin så målande beskrev det hela under gårdagen apropå Arbetsförmedlingens prognos rörande läget på arbetsmarknaden. En fruktansvärd siffra. Som blir än mer fruktansvärd när den sätts in i sin verkliga kontext. Och den kontexten handlar om en a-kassa och sjukförsäkring som kommer att lämna tusentals människor i sticket. En riktig skitpolitik. Helt enkelt.

Medlemskapet i a-kassan fördyrades direkt efter valet 2006. Det var en av de första åtgärderna den borgerliga regeringen genomförde. En åtgärd som kallades ”ökad självfinansiering” och som kombinerades med försämrade villkor. Resultatet lät inte vänta på sig. I dag har mer än en halv miljon svenskar valt bort a-kassan. Även om de senaste månadernas massvarsel bromsat utvecklingen eftersom a-kassa kommer att bli den enda inkomstkällan för tusentals svenskar framöver.

Och så var det ju det här med sjukförsäkringen också. Bara i vårt eget län och i Dalarna riskerar 1 000 personer att utförsäkras efter nyår. Det handlar om individer som varit sjukskrivna i mer än 180 dagar. Människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Om man skall vara krass. Människor som inte är de första att anställas ens i en högkonjunktur. Om man skall vara krass. Vilket både regering och arbetsgivare är. Men utförsäkras ska de. Vilket riskerar innebära att vi i stället får se en tillströmning till socialbidragen. Trots att det handlar om människor som både individ och samhälle skulle ha större glädje av i sjukförsäkringssystemet. Eftersom det gör steget ut på arbetsmarknaden något kortare.

Regeringen har konsekvent drivit tesen om att trygga försäkringar överutnyttjas och förslappar. Ett helt samhällssystem har slaktats med denna tes som grund. Detta trots att det egentligen inte finns några studier som klart påvisar ett sådant samband. Detta trots att Försäkringskassan konstaterat att fusket är ett undantag på runt 1 procent, snarare än en regel. Och att de som varit bland de bästa på att fuska är vab-ande småbarnsföräldrar. Inte din granne med ryggskott.

Så nu sitter vi alla där i skiten. Regeringen för att de skapade ett system som fungerar hjälpligt i högkonjunktur. Men som riskerar skicka tusentals svenskar rätt in i just det utanförskap de borgerliga partierna lovade att rädda väljarna ifrån. Skyddsnäten är borta. Några arbeten finns inte att gå till. Vad som återstår är att hålla tummarna och hoppas på att varken bli sjuk eller arbetslös.

Så kan det gå. När egoism i stället för solidaritet får styra. Trots att solidaritet egentligen är den högsta form av egoism. Det handlar trots allt om att skapa ett samhälle drägligt även för de som har det sämst. Vilket steget aldrig egentligen är särskilt långt till att själv bli.

Mer läsning

Annons