Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjut upp Lissabonfördraget

Nu finns en möjlighet att skjuta upp beslutet om Lissabonfördraget i minst tolv månader. 20 november kommer Lissabonfördraget att behandlas och beslutas i Sveriges riksdag.

Vänsterpartiet har gjort ett förslag för att beslutet om Lissabonfördraget ska vila i minst tolv månader eftersom grundläggande fri- och rättigheter som skyddas i grundlagen kan komma att påverkas.

Vänsterpartiet kräver att den svenska modellen med kollektivavtal ska vara säkrad innan Lissabonfördraget godkänns. Nu lämnar vi in ett krav på att beslutet ytterligare ska utredas utifrån grundlagsfästa fri- och rättigheter.

Vi har tagit situationen på arbetsmarknaden som ett talande exempel på vad som kan ske om inte följderna av Lissabonfördraget tillräckligt analyseras. Uppenbarligen utreddes inte frågan om hur den svenska kollektivavtalsmodellen skulle kunna komma att påverkas när Sverige gick med i EU 1995. Låt oss lära oss den läxan och vänta med beslutet om Lissabonfördraget tills utredningen om hur den svenska arbetsmarknadsmodellen ska bestå efter den så kallade Laval-domen föll.

Om vi får 59 ledamöter att rösta för vårt förslag om att beslutet ska vila i tolv månader kan beslutet skjutas upp. Vänster- partiet och miljöpartiet har tillsammans 41 ledamöter. Troligtvis kommer ett par borgerliga ledamöter, cirka sju stycken, att stödja vårt krav. Det krävs med andra ord bara elva socialdemokratiska ledamöter som röstar för kravet om att beslutet ska vila.

Ulla Andersson,

riksdagsledamot för v, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel