Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogens tillväxt bestämmer klimatnyttan

REPLIK PÅ DEBATTARTIKEL: Skogsavverkningen i Sverige är en stor klimatbov

Återigen försöker en debattör göra gällande att hyggesfritt skogsbruk skulle vara bättre än trakthyggesbruk för att skapa klimatnytta. Den här gången påstås att skogsavverkning är en klimatbov. Det kan närmast ses som ett försök att lura läsarna att det skulle finnas stöd för att överge det nuvarande skogsbruket med klimatnyttan som skäl. Klimatförändringarna är den största utmaningen i vår tid och därför är det faktiskt oansvarigt att bete sig respektlöst mot vetenskap och fakta som Per-Olof Erickson gör i sitt debattinlägg den 25 oktober.

Klimatförändringarna är den största utmaningen i vår tid och därför är det faktiskt oansvarigt att bete sig respektlöst mot vetenskap och fakta.

Först gör Per-Olof Erickson ett försök att koppla den globala avskogningen till skogsavverkning och klimathotet. Det stämmer att avskogning sker på södra halvklotet och att den står för cirka 15 procent av koldioxidutsläppen till atmosfären, men anledningen till avskogningen är främst urbaniseringen och det ökande behovet av jordbruksmark. Skogsarealen minskar inte därför att det bedrivs ett aktivt skogsbruk, den minskar därför att vi bygger städer och odlar mark för livsmedelsproduktion. Det verkligt stora problemet för klimatet är den kraftigt ökande förbrukningen av fossila produkter, något som svarar för 85 procent av utsläppen.  

Sedan påstår Per-Olof Erickson att skogsbruket i Sverige skulle vara en klimatbov därför att vi bedriver trakhyggesbruk och inte ett hyggesfritt skogsbruk. Det finns i dag inga vetenskapliga studier från svenska skogar som visar att kolbalansen för ett ”hyggesfritt skogslandskap” skulle vara gynnsammare för klimatet än för ett ”trakhyggesbrukat skogslandskap”. Tvärtom så är det så att det finns ett stort antal studier i både Finland och Sverige som tydligt visar att hyggesfritt skogsbruk i vår del av världen ger betydligt lägre tillväxt än det nuvarande skogsbruket med likåldriga skogsbestånd och en jämn åldersklassfördelning. En omställning av dagens skogsbruk till hyggesfria landskap skulle alltså innebära betydande tillväxtminskningar, vetenskapliga studier visar på 20-30 procent lägre tillväxt. Hyggesfria metoder måste bygga på naturlig föryngring, därför förloras även den tillväxtpotential som ligger i att välja bästa trädslag och ta till vara den framtida tillväxtökning som skogsträdsförädlingen ger. Allt detta vet skribenten säkert men väljer trots allt att bortse från sådana fakta.

Vägen till ett fossilfritt Sverige går därför inte genom ett hyggesfritt skogslandskap. Att ställa om skogsbruket till ett lågproducerande hyggesfritt skogslandskap kan vara bra för artdiversiteten men försvårar klimatarbetet och ger färre handlingsalternativ för kommande generationer att använda förnybara skogsresurser. Jag kan förstå att många bevarandeförespråkare önskar att det skulle finnas ett alternativ för skogen där ökat bevarande av brukade skogar går hand i hand med ökad klimatnytta. I sin iver att argumentera för en sådan lösning blandas fakta med osanningar och viktig information utelämnas för att hävda det skogsbruk som vi bedriver i de nordiska länderna skulle skapa en koldioxidbomb och inte alls bidra till ett mer hållbart samhälle. Sanningen, om än obekväm för många, är att kollagret i de nordiska skogar har ökat både i marken och i träden tack vare aktiva skogsägare de senaste hundra åren samtidigt som skogstillväxten och därmed den möjliga skörden av förnybar råvara ökat. Vill vi att skogens klimatnytta ska öka jämfört med idag måste vi be skogsägarna sköta skogen så att tillväxten ökar ytterligare.

Tomas Lundmark

Professor i skogsskötsel, SLU

FLER FLER INSÄNDARE/DEBATTINLÄGG OM SKOG:

Skogskampanj ska lura svenskarna

Svar om skogsindustrin: "Det aldrig avverkats så mycket skog i Sverige som nu"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel