Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogvaktarbostad fick brinna upp

På fredagsmorgonen brann gamla skogvaktarbostaden i Strömsbro upp på riktigt. Ägaren Åke Wennberg stod intill och tyckte att det var lite sorgligt. Men brandmännen var nöjda.
– Att bränna ett gammalt timmerhus är en jättebra övning för oss, sa ledaren Hasse Johansson.

Annons

 

I somras brann det i det gamla huset som varit både skogvaktarboställe och klubblokal för Skidkamraterna. Skadorna var för stora för att huset skulle kunna räddas. Lösningen blev att försäkringsbolaget, Länsförsäkringar, överlät huset till räddningsstjänsten för övning.
Eller rättare sagt till räddningstjänstens idrottsklubb. Alla brandmän deltog ideellt i den här övningen. Gästrike räddningstjänstförbund ställde upp med utrustningen, med övningsmomentet som motprestation.
– Det är värdefullt att kunna följa en brands förlopp från första början, sa Hasse Johansson, innan han gick in med bensindunken och tände på. När det är allvar kommer vi alltid in i ett senare skede, då det ofta är risk för övertändning, förklarar han.
Leken blev allvar
Rökdykarna går sedan in i flera omgångar för att öva släckning. Plötsligt blir det allvar i några sekunder. Släckslangen brister utanför huset och måste bytas. Det vet inte de som är där inne. Ordern som normalt ges via kommunikationsradion får nu ges manuellt.
– Rökdykare ut!!! vrålar Hasse Johansson in genom dörröppningen.
Elden brinner kraftigare och kraftigare och snart överges det gamla huset för att bli lågornas rov.
”Synd på ett gammalt fint hus”
Ola Johansson från Länsförsäkringar har jobbat som skadereglerare i 21 år, men det var första gången han varit med om att bränna ner ett försäkringsobjekt. Han fick själv också dra på sig rökdykarutrustningen och följa med in en stund.
– Oj, vad varmt det blev, pustade han när han kom ut.
Åke Wennberg, en av bröderna som äger handelsträdgården intill, ägde också den gamla skogvaktarbostaden.
– Det är synd på ett sånt här gammalt fint hus, tyckte han.
Branden i somras har aldrig fått någon förklaring. Misstankarna från början var att branden var anlagd, men det har aldrig gått att bekräfta.