Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan är viktig för barn med ADHD

Annons

I dagarna pågår en intensiv debatt i en del av länets tidningar i ämnet ADHD och dess problematik. Det senare får inte minst skolans värld brottas med. Här finns de som förordar psykiatrin m läkemedel, liksom förespråkarna för motsatsen.

Som tidigare känd motståndare till överkonsumtion av läkemedel, vill jag utan att ha ”full koll”, ge Maj-Britt Grundvall Hellström ett visst övertag i diskussionen, när jag läser senaste inlägget i Arbetarbadet, ADHD-droger har ingen positiv långtidseffekt. Samtidigt kan jag inte utan vidare avfärda de argument som Mats Porath, läkare och specialist i allmän psykiatri - Gävleborgs län, ger i sin argumentation i artikeln, Forskning styrker att vård och läkemedel har goda effekter, i samma tidning.

Det man dock kan konstatera gällande Sverige och liksom vårt län är att det skett en markant ökning av medicinering av barn för att avhjälpa ADHD-problematiken. Detta oroar mig mest. Sedan 2006 har antalet patienter/1000 invånare i ålder 0-24 år /båda könen/ i vårt län tredubblats. Ökningen är från att 2006 legat på siffran 3,46 patienter/1000 invånare till att 2010 ligga på 10,59 patienter/1000 invånare... allt enl statistik från Socialstyrelsen.

Vad är orsaken till denna markanta ökning? Är det minskade kommunanslag till skolans värld, som är grundproblemet eller fördelas skolans resurser på ett felaktigt sätt till ADHD-barnens nackdel?... eller hittar vi grundproblemet någon annanstans.

Det jag hoppas på är dock, att skolans insatser på området inte avfärdas till förmån för läkemedel, utan snarare kraftigt förstärks... allt för barnets bästa! Här behövs ökade personella resurser där pedagoger besitter kunskap och struktur i sin lärandemiljö.

Sist men inte minst behövs även tillskott av rätt kunskap till föräldrar med ADHD-barn. Vårdnaden av dessa barn i hemmiljö är trots allt det primära med eller utan medicinering.

Ingemar Kalén
Oppositionslandstingsråd KD

Mer läsning

Annons