Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan hjälpte honom ta körkort

Även om det är ovanligt så får vissa gymnasieelever hjälp med körkortet från skolan. Robin Wallman, 18 år, är en av dem.

– Som student har man inget överflöd av pengar och därför känner jag mig lyckligt lottad som fick ett startpaket av skolan, säger han.

Arbetarbladet berättade för en tid sedan att den som saknar körkort har svårare att få jobb. I juli var 1 650 ungdomar i åldern 18-24 år inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i Gävle. Siffrorna skulle se annorlunda ut om fler av dem hade körkort.

Vi bestämde oss för att undersöka möjligheten att ta körkort i skolan.

De flesta gymnasieskolor i Gävle erbjuder inte körkortshjälp till andra utbildningar än fordons- och transportprogrammet. Men på Yrkesgymnasiet i Gävle erbjuds eleverna ett startpaket till körkort på en körskola.

En vecka efter 18-årsdagen hade Robin Wallman ett körkort i handen. Han går tredje året på Yrkesgymnasiets VVS-program och använde startpaketet från skolan när han tog körkort.

– Det var riktigt bra med sponsring eftersom det inte är billigt med körkort, säger han.

Inom yrkesbranschen som Robin har valt är körkort nästintill nödvändigt för att få en anställning och just därför var det en självklarhet för honom att ta körkort.

– Har du inget körkort kan du inte ta dig ut på jobb. Körkort är väldigt viktigt och på många ställen är det ett krav för en anställning, säger han.

Han tror även att ett körkort underlättar till att få en praktikplats.

– När jag sökte praktik frågade de om jag hade körkort och reagerade positivt över att jag hade det. Om man till exempel är ute på ett jobb och något fattas så kan jag ta bilen in till stan och hämta det.

För Robin personligen är det inte lika viktigt att ha körkort.

– Det är inte livsviktigt men skönt att ha. Ibland på fritiden behövs det och så är det en otrolig frihetskänsla.

Rektor Niklas Hedqvist på Yrkesgymnasiet menar att för många elever på utbildningarna är körkort ett måste för att få jobb.

– I och med att körkort är en väg till jobb försöker vi hjälpa till med det. Inom programmen som vi har är det nästan ett krav på att ha körkort för att få jobb. De som arbetar inom bygg och VVS måste ofta ha körkort och bil för att själva kunna åka ut på jobb, säger Niklas Hedqvist, rektor på Yrkesgymnasiet.