Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolans 110 brister på väg att åtgärdas

Nu kommer resultatet av Skolverkets stora inspektion i Sandviken: 110 brister är på väg att rättas till.
I den 52-sidiga åtgärdsplanen finns allt från felaktiga blanketter som byts ut till olaglig undervisning som stoppas.

– Vi har fått ett tydligare fokus, säger skolchefen Barbro Berglind om inspektionen.

Under tre månader i våras ägnade sig ett gäng inspektörer från Skolverket åt att i minsta detalj granska verksamheten på alla förskolor och skolor i Sandviken.

Resultatet blev en flera hundra sidor tjock lunta med både ris och ro som presenterades i september.

Under hösten har sedan rektorer och andra tjänstemän inom skolan ägnat sig åt att gå igenom bristerna och ta fram förslag till åtgärder.

Materialet har nu sammanställts i en 52 sidor tjock plan med inte mindre än 110 brister som redan har fixats till eller som ska avhjälpas på olika sätt.

Åtgärdsplanen handlar om allt från hur Sandvikens skolor i fortsättningen ska garantera att alla elever får det särskilda stöd de behöver till att rätt sorts blanketter används för skriftliga omdömen som elever som inte nått upp till målen får i slutet av nian.

Exempel på redan åtgärdade brister är att den olagliga distansundervisningen som flera skolor bedrivit är stoppad och att en avgiftsbelagd skolresa blivit ersatt av en gratisaktivitet.

På en skola där det vid inspektionen visade sig förekomma trakasserier och kränkningar bedriver man i dag social emotionell träning i klasserna.

Särskilt aggressiva elever får extra träning för att komma tillrätta med sina problem.

Skolan har dessutom sett till att det finns vuxna i korridorerna för att det ska bli en tryggare miljö.

– Det har gått fortare tack vare att vi fick inspektionen. Vi fick ett tydligare fokus, säger skolchefen Barbro Berglind.

– Skolan är oerhört komplex och det är inte möjligt att ha pejl på allting. Jag tycker heller inte att vi fått särskilt allvarlig kritik i förhållande till andra granskade kommuner.

– Att vi inte får fortsätta bedriva distansarbete känns lite stelbent. Det är en sak som vi jobbat väldigt intensivt med och skött på ett bra sätt. Men eftersom Skolverket är så tydlig med att det inte är tillåtet är det bara att rätt in sig i ledet.

– Vi har avsatt en miljon för studiehandledning i hemspråk. Annars är det inga stora kostnader.