Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolklass fick flytta – nu granskas luften

Nästa vecka vet Tekniska kontoret i Sandviken om hela Gullhedskolan måste flytta till annan lokal.

En granskning av luftkvalitén på skolan pågår efter att en lärare varit tvungen att byta lokal.

En lärare på Gullhedskolan i Järbo fick problem med hostningar och utslag på kroppen. Problemen yttrade sig bara när hon var i skolan och undervisade.

För att läraren skulle kunna fortsätta undervisningen beslutade skolan för att placera hennes klass i den gamla Kyrkskolan i stället.

Nu pågår en granskning av luftens kvalitet på Gullhedskolan.

– Vi håller på att leta efter vad det var som fick läraren att må dåligt, berättar Erika Ågren, teknisk chef på Sandviken kommun.

Efter lärarens flytt har det blivit vissa omedelbara åtgärder, men det kan komma att bli betydligt mer av den varan.

– Vi har rengjort ventilationer och bytt ut filter i fastigheten, berättar Ida Larsson, fastighetsförvaltare i Järbo och Jäderfors för Sandvikenhus.

Prover av luftkvalitén analyseras för tillfället av Tekniska kontoret i Sandviken. Det är den mikrobiologiska tillväxten i luften som inte får överskrida gränsvärdet.

– Ingenting är klart när det gäller det. I början av nästa vecka ska vi vara på det klara med hur luften är i fastigheten.

Vill det sig illa så kan hela skolan få flytta på grund av en omfattande sanering.

– Ja, det beror på. Det är svårt att veta i vilken utsträckning det landar på i nuläget, avslutar Ida Larsson på Sandvikenhus.

Arbetarbladet har sökt den aktuella läraren som avböjt att kommentera händelsen till tidningen.