Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor farligaste arbetsplatserna

Grundskolorna i Gävle är bland de farligaste arbetsplatserna i Gästrikland. Bristerna är större där än på arbetsplatser som Korsnäs, Ericsson och Kastets sågverk.


Det framgår av statistik från Arbetsmiljöverket, som sammanställts av tidningen Dagens Arbete.


– Jag är väldigt överraskad, säger Jan Jansson, personalchef vid barn- och ungdomsförvaltningen i Gävle.

Det som svärtar ned bilden av arbetsmiljön i Gävleskolorna är framför allt bristerna i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Enligt Arbetsmiljöverket har det inte ens kommit igång trots att de skärpta reglerna infördes för över tio år sedan.

– Vi håller på med det för fullt och tycker att vi gjort en del, säger Jan Jansson.

Anita Nordström, tillförordnad tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets regionkontor i Falun, tycker att bristerna i arbetsmiljöarbetet vid Gävles skolförvaltning är allvarliga.

Senast strax före jul krävde Arbetsmiljöverket förbättringar. Det saknas bland annat en tydlig fördelning av ansvaret för arbetsmiljön på skolorna.

– Det kan leda till ohälsa och olyckor när det är otydligt vem som har ansvaret, säger Anita Nordström som menar att det systematiska arbetsmiljöarbetet är grundläggande.

Hon är tveksam till om topplistan som Dagens Arbete har sammanställt ger besked om vilka som är de farligaste arbetsplatserna.

– Men det ger en fingervisning. Det ligger naturligtvis någonting i siffrorna, säger hon.

Den farligaste arbetsplatsen i Gästrikland, enligt sammanställningen, finns i Hofors. Men det är inte Ovako eller någon annan industriarbetsplats utan gruppboendet Villan.

– Jag förstår inte. Vi har inga klagomål från Arbetsmiljöverket, säger Kennet Grönlund, chef för gruppboendet.

Kristina Karlsson, ordförande i kommunalarbetarfackets sektion i Hofors, minns att Arbetsmiljöverket pekade på brister för ett par år sedan.

– Sen dess har det blivit bättre. Jag kan inte tänka mig att det är så illa där i dag, säger Kristina Karlsson som menar att bristerna hängde ihop med en brukare som lämnat gruppboendet.

Också Torsåkers Svets- och Plåt AB betecknas som en av de farligaste arbetsplatserna i Gästrikland, framför allt beroende på många brister i säkerheten.

– Företaget ligger inte sämst till utan är snarare bland de bättre jämfört med andra verkstads- och teknikföretag, säger arbetsmiljöinspektören Leif Eriksson som ifrågasätter sammanställningen.