Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor i Gästrikland långt ner på skolrankingen

(Uppdaterad 14.37) Ockelbo satsar mycket pengar på skolan och har hög lärartäthet. I årets skolranking får kommunen högst betyg i Gästrikland och Norduppland.

I det absoluta bottenskiktet finns Tierp.

Piteå har utsetts till årets bästa skolkommun i Sverige. Gästrikekommunerna kommer långt ned på listan. För Tierp och Älvkarleby ser det ännu sämre ut.

Det är Lärarförbundet som varje år rankar Sveriges 290 kommuner utifrån 14 olika kriterier som exempelvis resultat, personaltäthet och lärarlöner.
Bästa skolkommun i regionen är Ockelbo med totalplacering 121. När det gäller resurser och lärartäthet tillhör Ockelbo de kommuner i landet som satsar allra mest. Elevernas resultat är också goda, dock inte i toppklass.

Ockelbos totalbetyg dras ned av att lärarna ofta är sjuka och har låga löner. Dessutom är det en hög andel elever i nian som missar godkända betyg och få gymnasieungdomar som snabbt går vidare till högskolan.

I bottenplacerade Tierps fall finns det en tydlig koppling mellan politisk prioritering och resultat. Tierpspolitikerna stoppar in förhållandevis lite pengar och får tillbaka svaga resultat.

Resultaten på grundskolan är dåliga, många hoppar av gymnasiet och få skaffar sig högskolebehörighet.
– Siffrorna talar för sig själva. Vi har höga lokalkostnader men satsar i övrigt mindre pengar per elev än andra kommuner. Vi har också en låg lärartäthet redan från förskolan. Satsar man inte på lärandet när barnen är små följer det efter dem när de blir äldre, säger Åsa Törmä, Lärarförbundets ordförande i Tierp.

Hon menar att Tierp nu måste försöka lyfta sig med siktet inställt på att bli nummer ett.
– Vi måste fundera över hur vi använder våra resurser, försöka få upp intresset för skolan och titta på hur andra jobbar. Att lyfta skolan borde vara prioritet ett för alla. Men då måste det också finnas en politisk vilja att satsa.